PIF by mohl přinést při otevření téměř dvacetiprocentní výnos

08.07.1999 | ,
Domovská stránka


Z největších investičních fondů by mohl při nákupu na pražské burze za současných cen přinést při očekávaném otevření v polovině roku 2000 nejvyšší roční výnos 1. Privatizační investiční fond (PIF) - 19,4 procenta. Vyplývá to z odhadů, které dnes ČTK poskytl analytik společnosti Atlantik Jiří Roháček.

U Restitučního investičního fondu očekává Roháček po otevření anualizovaný výnos 17,6 procenta, u IPF KB 14,1 procenta, u Rentiérského IF 1.IN 19,1 procenta. U všech těchto fondů je předpoklad otevření v polovině příštího roku a osmiprocentní poplatek za zpětný výkup.

V případě Živnobanky 1.IF, který by se měl otevřít 1. března 2001, odhaduje výnos 8,4 procenta. Pro SPIF výnosový analytik prognózuje zhodnocení 17,5 procenta, přičemž tento fond by se měl za šestiprocentního poplatku otevřít 1. ledna 2000. Míra rizika není u investičních fondů podle Roháčka výrazněji vyšší než u bankovních vkladů. Nízké riziko je dáno především vysokým podílem obligací a pokladničních poukázek v portfóliích těchto fondů, dodal.

Roháček upozornil, že datum otevření investičního fondu nelze stanovit předem, neboť jeho výmaz z obchodního rejstříku může trvat několik týdnů až měsíců.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka