ČNB slovní intervencí oslabila měnu

06.08.1999 | ,
Domovská stránka


ČNB slovní intervencí oslabila měnu

ČNB slovní intervencí oslabila měnu

Středeční posilování kursu koruny se včera neopakovalo . Česká národní banka totiž slovní intervencí srazila korunu z 36,32 na 36,50 Kč/ EUR ( 18,67 Kč/DEM) , když viceguvernér ČNB O

ldřich Dědek prohlásil , že snížení úrokových sazeb není cesta , jak bránit posilování kursu koruny , pokud za jejím zpevněním stojí příliv přímých zahraničních investic ." Proto je třeba přikročit po nějaké době k politice intervencí ," řek včera Dědek . Současně ale uvedl :" Bude-li pokračovat příznivý inflační vývoj , můj osobní přístup je prostor pro snížení využít ,". Na včerejším zasedání bankovní rady však žádné měnové rozhodnutí nepadlo .

Oslabení domácí měny

podle dealera ČSOB Jana Doška nyní brání očekávaný i skutečný příliv zahraničních investic . Na druhé straně výraznému posílení brání strach z intervencí ČNB , dodal .

Po

užít intervence v případě pokračujícího zhodnocování koruny doporučil tuto středu centrální bance Mezinárodní měnový fond . ČR by se podle něj měla vyvarovat návratu koruny do úrovní roku 1998 a zabránit dočasným výkyvům např. z masivního přílivu kapitálu z privatizace .

Zdroj : HN

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka