Zisk IPB v 1. pololetí meziročně vzrostl z 389 na 458 miliónů Kč

19.08.1999 | ,
Domovská stránka


Investiční a Poštovní banka (IPB) vykázala za 1. pololetí letošního roku čistý zisk 458 miliónů korun podle mezinárodních účetních standardů. Ve stejném období minulého roku hospodařila banka s čistým ziskem 389 miliónů Kč. Vyplývá to ze včerejší tiskové zprávy IPB. Pro celý rok však představitelé banky předpokládají, že dojde k naplnění plánu počítajícího s dvoumiliardovým ziskem. Zisk před tvorbou rezerv by měl dosáhnout osmi miliard a tvorba rezerv šesti miliard korun.

Banka dosáhla v letošním prvním pololetí zisku před tvorbou rezerv 3,112 miliardy korun, když ve stejném období 1998 tento údaj činil 2,954 miliardy korun. Bilanční suma vzrostla meziročně na 304,306 miliardy korun z 245,005 miliardy korun. Orientace banky na drobné bankovnictví se projevila meziročním růstem celkového objemu primárních korunových a cizoměnových vkladů ze 164,2 na 226,4 miliardy korun, to je o více než 60 miliard korun. Počet klientů meziročně vzrostl téměř o 400.000 přibližně na 2,8 miliónu.

Úvěry klientům meziročně vzrostly na 180,766 miliardy korun ze 142,055 miliardy korun ve stejném období loni. Rychlý růst primárních korunových depozit IPB zvýšil její tržní podíl z loňských pololetních 15,3 procenta na letošních téměř 20 procent. S ohledem na tento vývoj IPB očekává, že by se v roce 2000 mohla stát největší českou bankou na trhu primárních depozit.

Proti pololetním výnosům IPB přes sedm miliard korun stojí ve výkazu zisků a ztrát provozní náklady 3,9 miliardy korun. Tvorba a čerpání rezerv byly v objemu 2,4 miliardy korun. Oproti loňsku vzrostly výnosy i náklady, přičemž růst nákladů i rezerv byl dán investicemi do retailového segmentu banky a trvajícími vysokými požadavky na pokrytí případných ztrát z úvěrových obchodů. Z těchto důvodů bylo nižší i alikvótní plnění celoročního obchodního plánu IPB, který počítá s dvoumiliardovým ziskem.

Podíl klasifikovaných úvěrů činil v prvním letošního pololetí 24,64 procenta a kapitálová přiměřenost proti loňsku vzrostla z 8,34 na 8,98 procenta. Základní jmění IPB se meziročně zvýšilo z 11,681 na 13,383 miliardy korun a vlastní kapitál ze 13,347 na 15,618 miliardy korun.

Jak uvedl náměstek generálního ředitele Petr Beneš, IPB pokračuje v restrukturalizaci úvěrového portfólia, což zahrnuje i vyvedení jeho části do zahraničního fondu umístěného na daňově výhodných Kajmanských ostrovech.

Loni takto IPB vyvedla 20 miliard korun a celkově plánuje sumu kolem 30 až 40 miliard korun. "Kolik to však nakonec bude, závisí na vývoji aktiv banky, a tedy celé ekonomiky," podotkl Beneš.

Za první poletí IPB žádné úvěry do zahraničních fondů nevyvedla a pouze odepsala a prodala pohledávky za miliardu korun s výtěžností 55 procent, upřesnil další náměstek Libor Procházka. "Ve zbývajících měsících roku však lze očekávat větší nárůst těchto operací," uzavřel generální ředitel Jan Klacek. Všechny transakce jsou přitom diskutovány s hlavním akcionářem Nomurou, auditory i Českou národní bankou a jsou mezinárodně uznávané, neopomněli šéfové IPB zdůraznit.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka