Zahraničí si začíná s obavami všímat snah o změnu postavení ČNB

25.08.1999 | ,
Domovská stránka


Zahraniční investory začínají znepokojovat snahy změnit pozici České národní banky. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumného materiálu americké banky Chase Manhattan, který upozorňuje, že navrhované změny v zákoně o ČNB by mohly mít dopad na její nezávislost a způsobit otřesy na trzích. Obdobný názor sdílejí i domácí ekonomové.

Nejistotu zahraničních investorů ohledně vývoje nezávislosti ČNB registruje i Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt. "Změna způsobu jmenování bankovní rady je přesně tím krokem, který by způsobil pochybnosti, zda nezávislost ČNB zůstane zachována," řekl.

O tom, že pozici je třeba upravit, se v poslední době zmínili jak představitelé ČSSD, tak ODS. "Vzhledem k tomu, že odhodlání těchto stran bojovat proti centrální bance je velké, a vzhledem k tomu, že mají ústavní většinu, je třeba brát tyto poznámky vážně," míní Vladimír Kreidl z Patria Finance.

Doposud byla zmíněna možnost zvýšit počet členů bankovní rady ze sedmi na devět s tím, že po jedné třetině by vybírala Poslanecká sněmovna, Senát a vláda. Dalším návrhem bylo rozšířit odpovědnost z dosavadního uchovávání stability měny i na cenovou stabilitu a ekonomický růst, zvýšit vazbu mezi vládní politikou a politikou centrální banky či zavést bankovní rady dvě: jednu odpovědnou za řízení centrální banky a druhou za měnovou politiku.

"Zdá se mi, že v ČR jde politickým stranám o to politicky ovládnout příslušnou instituci, doslova do ní dostrkat spřízněné duše a takto prosazovat vlastní politiku," uvedl k tomu Petr Zahradník z Conseq Finance.

"Vybírání členů bankovní rady podle uvedeného klíče by mohlo vést k tomu, že většina z nich by byla navržena vládnoucí stranou nebo koalicí. Výběr by tak probíhal podle politického rozložení sil a ne podle potřeb centrální banky a odbornosti kandidátů," přidala se k varování Hana Fegutová z IPB.

Podle zprávy Chase Manhattan by navíc změny v zákoně o ČNB mohly negativně ovlivnit domácí trh dluhopisů a kurs měny i potenciálně oddálit vstup země do EU. S tím souhlasí i tuzemští analytici. "Tato opatření by navíc zvýšila nejistotu ohledně budoucího vývoje státních financí, které by již nebyly pod kontrolou nestranné nepolitické instituce," míní Fegutová.

Jiný názor má na danou problematiku Martin Čihák z Komerční banky. "Snahy o vyvážení nezávislosti a odpovědnosti mají své racionální jádro, kdy míra nezávislosti centrální banky by měla být mnohem pečlivěji vyvažována odpovědností, než to činí současný zákon," uvedl s tím, že nezávislost by však neměla být omezena.

Ostatní kolegové se s ním shodují v tom, že nezávislost centrální banky je v ČR ve srovnání s průměrem ve světě poměrně vysoká. "To je ale v současném transformačním období pro ekonomiku spíše výhodné," míní Sobíšek.

"Ve smyslu jmenování členů rady a formálně psané legislativy je asi nezávislejší než značný počet centrálních bank," připouští Zahradník. "Z hlediska skutečné míry nezávislosti však stejnou měrou disponuje vedle Evropské centrální banky a Federálního rezervního systému v USA i řada dalších centrálních bank z vyspělých i rozvíjejících se zemí," dodal.

Patria Finance se navíc domnívá, že ČR má nyní důležitější problémy k řešení (bankroty, soudy, penze) než postavení ČNB, které se ukázalo jako vyhovující. "Její výlučná orientace na inflaci přitom vedla k ohromnému, a neprávem opomíjenému úspěchu stlačení inflace až k německé úrovni," připomněl Kreidl.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka