Přes devadesát procent licencí bylo prověřeno

30.08.1999 | ,
Domovská stránka


Přes devadesát procent licencí bylo prověřeno

K 28.7.1999

prověřila Komise pro cenné papíry 52 licencí investičních společností, 296 povolení k činnosti obchodníka s cennými papíry a licenci organizátora mimoburzovního trhu. Prvoinstanční rozhodnutí ve věci přelicencování tak Komise vydala již v 92 % z celkového počtu zahájených správních řízení.

Věcné, personální, organizační a ekonomické předpoklady k další činnosti splnilo celkem 29 investičních společností. Pouze v jednom z dosud vydaných rozhodnutí Komise povolení k činnosti investiční společnosti zrušila a dalším 22 společnostem byla licence odejmuta na vlastní žádost. Z 52 vydaných rozhodnutí je 35 již pravomocných.

Povolení k činnosti obchodníka s cennými papíry Komise potvrdila v 59 případech a dalších 54 povolení bylo zúženo. Pro nesplnění předpokladů k další činnosti byly zrušeny licence 123 obchodníků. V dalších 60 případech Komise přelicencování zastavila, neboť společnosti samy požádaly o odejmutí licence. Stejný výsledek Komise očekává i ve zbývajících řízeních. Z celkových 296 rozhodnutí jich 117 nabylo právní moci. Rozklad proti rozhodnutí ve věci přelicencování obdržela Komise od 23 obchodníků.

Správní řízení ve věci prověření předpokladů k další činnosti organizátora burzovního trhu bylo prodlouženo do 30. září. Délku správního řízení považuje Komise za úměrnou vzhledem ke specifickému postavení burzy na trhu. V rámci jejího přelicencování se jedná i o potřebných změnách burzovních předpisů.

Správní řízení ve věci prověření licence zahájila Komise celkem s 55 investičními společnostmi, 324 obchodníky s cennými papíry (včetně bank), Burzou cenných papírů Praha a mimoburzovním organizátorem RM-S. Komise je v těchto řízeních oprávněna rozhodnout o tom, zda povolení vydaná před 1. dubnem 1998 se zruší, změní nebo zůstanou v platnosti.

Zdroj: Komise pro cenné papíry

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka