Návrhy Moravia Banky zatím ČNB nepřesvědčily ke změně rozhodnutí

07.09.1999 | ,
Domovská stránka


Česká národní banka nevidí na základě dosud předložených návrhů ze strany Moravia Banky důvod, proč by měla započaté správní řízení o odnětí bankovní licence této bance pozastavit. ČTK to včera řekl mluvčí ČNB Martin Švehla s tím, že Moravia banka má však na předložení kroků a argumentů, které by jí vyvedly ze současné situace, čas do pátku 10. září.

Moravia Banka prozatím uvedla, že bude usilovat o postupné vyplácení vkladů všem klientům v plné výši. To však musí banka diskutovat se svými klienty a ne s ČNB, podotkl Švehla.

Co se týče záměru banky vymoci nesplacené pohledávky ve výši asi dvou miliard, zde podle Švehly vzniká otázka, zda-li to bude nyní dostatečně efektivní, když se to dosud nedařilo. "Rovněž návrhy na záchranu banky ve spolupráci s vládou nemají konkrétní podobu v tom, že by vláda zaujala pozitivní stanovisko," řekl s tím, že tedy není nic, co by zásadně změnilo pohled na budoucnost banky.

O případné pomoci klientům Moravia banky bude vláda jednat tuto středu. "Stát je ochoten ve výjimečných případech pomoci, pokud je to nezbytné," řekl ČTK ministr financí Pavel Mertlík. "Uvažuje se však o poskytnutí překlenovacího úvěru klientům, nikoli bance," zdůraznil Mertlík s tím, že by se mělo pomoci těm podnikům, kde hrozí, že zaměstnanci nedostanou výplatu. Měla by to být jen dočasná výpomoc, uvedl. Zatím však podle něho není jasné, odkud by se eventuální finanční prostředky na pomoc čerpaly.

Bankovní rada České národní banky rozhodla se souhlasem Ministerstva financí ČR o vyřazení Moravia Banky ze stabilizačního programu, do kterého byla banka zařazena v roce 1997, minulý čtvrtek. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

V roce 1997 obdržela Moravia banka v rámci sedmiletého stabilizačního programu České národní banky 750 miliónů Kč návratné půjčky. Ta byla podle představitelů Moravia Banky přednostně použita na poskytnutí úvěrů podnikům se státní účastí z regionu severní a jižní Moravy.

Nyní Moravia Banka žádá o centrální banku, aby nepožadovala okamžitou úhradu 750 miliónů korun, které získala v rámci stabilizačního programu výměnou za odkoupené pohledávky. Okamžitá úhrada je součástí smlouvy o stabilizačním programu a do toho vstoupila Moravia banka dobrovolně, uvedl k tomu Švehla. Jsou to vládní peníze a se musí držet sjednaných pravidel. "Nevidím proto v tomto směru velký prostor pro diskusi," řekl.

Jak dále podotkl, Moravia Banka neudělala zásadní chybu, spíše nezvládla současnou nepříliš příznivou situaci. "Správní řízení byl nutno zahájit, aby noví klienti banky nevstupovali do rizika banky a to se nezvětšovalo," vysvětlil Švehla rozhodnutí ČNB.

Navzdory současné situaci Moravia Banky se včera čile obchodovaly její akcie v RM-Systému. V přímých obchodech se zobchodovalo 75 tisíc kusů akcií v celkové hodnotě 101,4 miliónu Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka