FPV si bude muset půjčit na výplaty vkladů klientů Moravia Banky

09.09.1999 | ,
Domovská stránka


Fond pojištění vkladů FPV zahájil na základě dopisu ministra financí a guvernéra České národní banky přípravu na výplatu vkladů klientů Moravia Banky (MB), s níž zahájila ČNB správní řízení k odejmutí bankovní licence. Fond by měl zhruba vyplatit 4,7 miliardy Kč, jeho prostředky však činí 3,4 miliardy Kč. Fond si proto na výplatu zamýšlí vypůjčit 50 procent prostředků ze státního rozpočtu a 50 procent od ČNB. ČTK to dnes řekl vedoucí kanceláře FPV Pavel Trnka.

"Fond ve středu obdržel od ministra financí a guvernéra ČNB dopis o tom, že Moravia Banka nemůže dostát svým závazkům ke 3. září," uvedl Trnka s tím, že na jeho základě fond již oslovil Moravia Banku. Na pátek je sjednána schůzka, kde bude fond s bankou jednat o podkladech, které fond potřebuje k zajištění výplat.

"Poté už záleží jenom na bance, jakým způsobem a jak rychle se zhostí přípravy podkladů," řekl Trnka. Fond potřebuje s bankou pověřenou výplatou vkladů asi 14 dní na to, aby převedl systém seznamu klientů do svých databází a na pobočky, kde se bude vyplácet. "Správní rada fondu po dohodě s MF a nakonec rozhodne o datu a místech výplaty," vysvětlil Trnka následující postup.

Ten je již podle Trnky neodvratný a fond nemusí čekat, až ČNB rozhodne o případném odejmutí licence. "Fondu stačí dopis, který je ze zákona, že banka nemůže dostát závazkům a fond má zajistit výplatu," řekl Trnka.

"Situaci Moravia Banky lze řešit mnoha způsoby, ale výplata klientů je něco jiného," dodal. Fond se stane věřitelem padlé banky, protože převzal její závazky vůči klientům, a pak tyto závazky bude vymáhat na bance. A to buď na základě soudního nebo mimosoudního vyrovnání, zůstane-li Moravia Banka bankou, či na základě konkursního vyrovnání, pokud půjde do konkursu. Vklady klientů u Moravia Banky činí asi 7,7 miliardy korun. Pojištěny jsou ze zákony korunové vklady do 90 procent, maximálně však do 400 tisíc Kč.

Bankovní rada centrální banky rozhodla se souhlasem MF vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997, ve čtvrtek 2. září. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

Před Moravia bankou byly ze stabilizačního programu vyřazeny Pragobanka a Universal banka, které již přišly o licenci a skončily v konkursním řízení.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka