ČS bude mít strategického akcionáře do poloviny příštího roku

13.09.1999 | ,
Domovská stránka


Generální ředitel České spořitelny (ČS) Dušan Baran předpokládá, že privatizace spořitelny by mohla být hotova do konce příštího roku. "Podle mého názoru je reálné naplnění aktualizovaného časového harmonogramu, který znamená, že spořitelna bude mít do poloviny příštího roku nového strategického partnera," řekl Baran v rozhovoru pro dnešní Právo.

ČS je podle Barana na privatizaci státního podílu plně připravena. "Řídící výbor pro privatizaci pravidelně zasedá a vyhodnocuje plnění úkolů spojených s privatizací ČS. Banka veškeré stanovené úkoly plní," prohlásil.

Baran dále informoval o nedávném úpisu akcií v rámci navyšování základního jmění ČS. Podíl státu vzrostl z původních 45 procenta na zhruba 52 procent, ale současně s tím vzrostl podíl státu na hlasovacích právech na zhruba 56 procent, a to z toho důvodu, že prioritní akcie, které jsou v držení měst a obcí, nejsou spojeny s hlasovacími právy.

Úpisu se však neúčastnila Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), která původně držela 11,84 procenta akcií. Velikost jejího současného podílu Baran nesdělil. "EBRD má nadále možnost udržet svůj podíl v případě dohody se současnými akcionáři stran prodeje části jejich podílů," dodal.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka