MfD: Penzijní fond Certum-Renta má potíže

17.09.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Královéhradecký penzijní fond Certum- Renta se ocitl ve vážných potížích poté, co musel snížit základní jmění ze 120 až na 75 miliónů korun, aby pokryl ztrátu z minulého roku. Pokud by základní jmění kleslo pod padesát miliónů, muselo by Ministerstvo financí (MF) fondu odejmout licenci. Letošní ztráta majetku činí téměř 98 miliónů korun, zatímco zisk za sedm měsíců pouze 32 milióny korun. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Místopředseda představenstva fondu Bohumil Rejhon však podobné informace odmítl. "O žádných letošních ztrátách nevím, pokud se něco říká, pak jsou to fabulace," prohlásil. Potíže fondu potvrzuje zpráva dozorčí rady z konce letošního srpna. "Zjistili jsme nesrovnalosti a nedostatky ve způsobu pronájmu nemovitostí, zajištění výběru nájmu a problematických operacích s některými cennými papíry," je uvedeno v materiálu, který podepsal bývalý předseda dozorčí rady Miroslav Kornalík.

"Jde především o pochybný obchod s akciemi firmy Sellier & Bellot, které správci fondu prodali spřátelené firmě, ale nedostali za ně zaplaceno," říká akcionář fondu Nader Safari, který do fondu vložil více než milión korun.

Ministerstvo financí, které má na starosti dohled nad penzijními fondy, v současné době kontroluje hospodaření několika fondů, mezi kterými je i Certum-Renta, uvedlo MF ve své zprávě pro tisk. MfD poznamenává, že o výsledcích této kontroly se již MF nezmínilo.

Asociace penzijních fondů se dosud případem nezabývala. Prezident asociace Petr Illetško se nedomnívá, že by potíže fondu byly natolik závažné, aby je vlastníci fondu nedokázali vyřešit. Majoritním vlastníkem fondu je podle dostupných informací Pojišťovna Universal, druhým největším akcionářem chemický gigant Unipetrol.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY