Před pobočkami KB na severu Moravy fronty, KB i MF fámy odmítají

29.09.1999 | ,
Domovská stránka


Spekulace o problémech Komerční banky (KB) včera způsobily, že se na některých pobočkách banky v Ostravě, Třinci a Frýdku-Místku začaly tvořit fronty klientů, vybírajících své vklady. Generální ředitel banky Jan Kollert odmítl spekulace o možných potížích tohoto peněžního ústavu.

"Není naprosto žádný důvod pro tyto fámy," uvedl Kollert. Podle něj jde o poškození privatizačního procesu KB a zájmu státu. "V privatizačním procesu mohou být různé zájmy," podotkl bez upřesnění. Komerční banka podala trestní oznámení a bude vyžadovat vyšetření celé věci, dodal.

Rovněž mluvčí České národní banky Martin Švehla označil spekulace o problémech Komerční banky za "nepodložené fámy". "Komerční banka v současné době plní beze zbytku všechna kritéria obezřetného podnikání stanovená bankovním dohledem České národní banky," řekl.

Také ministr financí Pavel Mertlík řekl, že vláda ani Česká národní banka nechystají vyhlášení nucené správy či konkursu vůči Komerční bance. Podle něj jde o místní záležitost, která nedává důvod k panice. Banka je v dobrém stavu, dodal. "Je to lokální záležitost. Situace v Komerční bance je naprosto normální, není nejmenší důvod k jakékoliv panice a proces privatizace pokračuje tak, jak pokračovat má," prohlásil Mertlík.

"Vše jsme ověřovali, provoz banky je v naprostém pořádku," dodal mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Také on souhlasil s tím, že zjevně jde o uměle vyvolanou paniku.

Na tyto spekulace reagovaly rovněž akcie banky, které během dne zrychlily sestup. Zatímco v 11:10 ztrácely 1,2 procenta, v odpoledních hodinách se ztráta prohloubila a v 15:15 se kurs akcií pohyboval na ceně 874,6 Kč za akcii, což představuje pokles o 3,26 procenta. Fámy však podle makléřů působily na sestup jen částečně.

Analytici se domnívají, že zprávy kolem KB mohou poškodit její pověst a ohrozit v nejhorším případě její privatizaci. Nepředpokládají sice, že by vznikající fámy měly racionální jádro, ale doporučují, aby představitelé banky, státu a případně i centrální banky učinili těmto spekulacím co nejrychlejší konec. Navíc si jsou jisti, že tak velkou banku si stejně stát nemůže dovolit nechat padnout.

Podle zjištění krajských zpravodajů ČTK je na pobočkách KB v dalších regionech klid a žádné fronty klientů požadujících výplatu svých vkladů se netvoří. Provoz, včetně výběrů vkladů, nevybočuje z normálu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka