Počet a účinnost tuzemských daňových kontrol stále roste

10.12.1999 | ,
DANĚ


Za prvních devět měsíců letošního roku zjistily finanční úřady při svých kontrolách menší nezaplacené daně, které podniky neodvedly ze svých příjmů, než před rokem

Za prvních devět měsíců letošního roku zjistily finanční úřady při svých kontrolách menší nezaplacené daně, které podniky neodvedly ze svých příjmů, než před rokem. V minulém roce dokázaly finanční úřady za prvních devět měsíců doměřit částku 2,3 miliardy u daně z příjmů právnických osob.

Letos je tato suma přibližně o sedm set milionů menší. Příčinou menších doměřených daní tak může být buď zlepšená platební morálka podnikatelů a vedení podniků nebo menší kontrolní činnost ze strany finančních úřadů. "Naše kontrolní činnost v letošním roce narůstá," zdůrazňuje Václav Cinkajzl z ministerstva financí, který se zabývá metodikou daňových kontrol. To potvrzuje i ředitel Finančního úřadu pro Prahu 4 František Vondrák, který říká: "Počet kontrol se u nás zvyš

uje." Také podle Karla Dvořáka, vedoucího sekretariátu Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu, se množství kontrol mírně zvýšilo, především se ale zlepšila jejich úroveň. Nárůst kontrol potvrzují i čísla uveřejněná ministerstvem financí na internetu.

Špatně už bylo

Současně podle Cinkajzla roste snaha daňových poplatníků o placení daní do státního rozpočtu. "Z hlediska signálů v řízeních o vymáhání pohledávek bych řekl, že se platební disciplína zlepšuje," zdůrazňuje Cinkajzl. Tomu oponuje Dvořák: "Daňová morálka se zatím nezlepšuje." Podle Vondráka se však podniky v současné době snaží ve vlastním zájmu řádně platit daně. "Ty nejhorší roky máme za sebou," dodává. Příjemnou skutečností podle analytika Petra Sedláře z Brno Broker Group je, že zatímco celková výše vybraných daní roste, výše doměrků skoro u všech daní klesá. Proti trendu jdou jen spotřební daně, kde se částka doměřených daní za letošních devět měsíců proti stejnému období loňského roku zvýšila téměř trojnásobně.

"Podniková sféra zřejmě účtuje podle zákonů lépe než v minulosti," říká Sedlář. V roce 1998 se zvýšila celková vybraná částka u daní o 5,3 miliardy korun v porovnání s minulým rokem, což je nárůst o 3,2 procenta. Nejvyšší přírůstek přitom zaznamenaly finanční úřady u daně z příjmů. Lepší vývoj v daňovém výběru byl ostatně i důvodem optimistického sestavení vládního návrhu státního rozpočtu, který byl ve středu Poslaneckou sněmovnou zamítnut. Další možností, proč jsou doměrky daní menší, může být i nalezení skulin v českém právu ze strany daňových poplatníků, které by umožňovaly uchránit část příjmů před zdaněním.

Zdroj: LN z 10. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ