KCP zahájila řízení s IF Bohemia dopravy - Komenius

30.09.1999 | ,
Domovská stránka


Komise pro cenné papíry (KCP) zahájila správní řízení s Investičním fondem Bohemia dopravy - Komenius ve věci uložení opatření k nápravě, jehož cílem je uvést postavení a činnost společnosti do souladu se zákonem o investičních společnostech a investičních fondech. ČTK to včera oznámila mluvčí KCP Šárka Samková.

"Fond musí mít uzavřenou smlouvu s depozitářem, mít platný statut, plnit informační povinnost, mít členy statutárního a dozorčího orgánu zvolené nebo jmenované se souhlasem Komise a mít strukturu majetku v souladu se zákonem," uvedla Samková.

KCP obdržela 13. září výpis z obchodního rejstříku, vedeného Krajským obchodním soudem v Praze, podle kterého byla k 9. září 1999 zapsána do obchodního rejstříku společnost Investiční fond Bohemia dopravy - Komenius. Téhož dne zapsala Komise investiční fond do seznamu investičních fondů, který vede podle zákona o KCP.

Valné hromady společností Investiční fond Bohemia dopravy - Komenius a Investiční fond Bohemia energetiky, chemie, plynárenství a lehkého průmyslu rozhodly 3. května 1996 o změně předmětu podnikání a obchodních jmen společností na Komenius holding a F. B. E. holding.

V zákonné lhůtě podal akcionář obou společností žalobu na určení neplatnosti rozhodnutí těchto valných hromad. Před skončením soudního řízení se valné hromady obou společností rozhodly o sloučení s tím, že přejímající společností byla společnost Komenius holding. Pravomocným usnesením Vrchního soudu v Praze ze 17. června 1999 byla vyslovena neplatnost usnesení valných hromad obou fondů.

Usnesení se však nedotklo valných hromad, které rozhodly o sloučení, a tak v současné době existuje pouze jeden subjekt - Investiční fond Bohemia dopravy - Komenius, uzavřela Samková.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka