Útoky proti bankám prý nejsou náhodné

01.10.1999 | ,
Domovská stránka


Terčem cílených útoků se prý staly banky KB a ČS

Terčem cílených útoků se prý staly banky KB a ČS. Nejprve unikla data z České spořitelny, pak někdo rozšířil fámu o zmražení vkladů v KB. Nekalé snahy mají údajně zpochybnit připravovanou privatizaci obou bank.

V pobočkách Komerční banky na Ostravsku panuje klid. Po úterním šílenství, kdy klienti KB na Ostravsku v panice vybírali vklady uložené v bance, zavládl klid a mír. Vše se vrátilo do normálních kolejí.

Podle fámy, které se klienti zalekli, měla v úterý odpoledne vyhlásit Česká národní banka nucenou správu nad KB. To by znamenalo zmrazení všech vkladů v Komerční bance, tedy pozastavení jejich výplat.

"Podobné změní těchto informací potvrdil i tiskový mluvčí společnosti TH Systém Pavel Parikupa. Podle něj se v průběhu úterka vynořovaly poplašné zprávy na úkor Komerční banky. Na dotaz, jak panika vznikla, odpověděl, že to byla taková šeptanda mezi lidmi. "Nelze vyloučit, že za fámou stojí zájmová skupina, které hraje do karet případný pokles akcií KB," řekl hlavní ekonom společnosti Atlantik FT Richard Podpiera. Podle něj však bude obtížnější dobrat se k jádru věci a zjistit případná jména, která za celou kampaní stojí.

"Zajímavá na celém případu je skutečnost, že po úniku dat z České spořitelny, kdy její bývalý zaměstnanec poskytoval podrobná data o kontech, jde o další kampaň proti bance, která má být v blízké době zprivatizována. Je to již tolik náhod naj

ednou, že to náhoda přestává být," uzavřel Podpiera. Celá situace kolem KB podle Podpiery může být pro sám finanční ústav značně nepříjemná.

"Je zcela patrná snaha zko

mplikovat doprivatizaci ČS a KB a znejistit v této souvislosti zahraniční investory," říká tiskový mluvčí České spořitelny Pavel Jiroušek. Podle něj bohužel nejsou důkazy, které by jeho názor podpořily. "Nelze rovněž vyloučit, že dojde k dalším útokům na jmenované banky," dodal.

Zdroj: LN z 30. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka