Cílené kontroly bankovního dohledu ČNB

01.10.1999 | ,
Domovská stránka


Do konce roku 1999 chybějí už jen tři měsíce

Do konce roku 1999 chybějí už jen tři měsíce. Mezi lidmi se vyskytují i názory, že při přechodu počítačových softwarů na rok 2000 může dojít k jejich kolapsu. Ale banky se na tuto změnu dlouho a pečlivě připravují.

Česká národní banka pečlivě kontroluj připravenost svých vnitřních systémů i ostatních bank působících v ČR a za nebezpečí považuje paniku. Nevypočitatelné důsledky paniky považuje za největší nebezpečí pro bankovní sektor na přelomu roku také člen bankovní rady ČNB Pavel Racocha, který je odpovědný za bankovní dohled. Podle Racochy se schází na pravidelných měsíčních jednáních,kde analyzuje situaci, sleduje postu prací v bankách a přijímá opatření k zajištění dalších nezbytných kroků. Banky jsou pečlivě kontrolovány.

Proběhla už dvě kola prohlídek, kdy byly postupně navštíveny (v zájmu objektivity hodnocení) všechny banky. Finanční ústav musely předložit dokumentaci o provedených technologických změnách a předvést řešení konkrétních situací. Bankovní sektor byl s těmito výsledky seznámen na zasedání zástupců ČNB, Bankovní asociace a jednotlivých bank 1. Července 1999. Podle P. Racochy se připravuje plán, který bude zahrnovat mimo jiné i harmonogram ukončení příprav, pohovorů i cílených dohlídek bankovního dohledu v komerčních bankách.

Do konce června 1999 musely banky splnit povinnost informovat veřejnost o tom, jak jsou jejich automatizované systémy odolné vůči změně letopočtu. Většina bank použila svých internetových stránek, řada z nich také uveřejnila placené inzeráty v denním i odborném tisku nebo dala své prohlášení k dispozici ČTK.

A tak veřejnost, pokud má zájem, může od své banky dostat

všechny potřebné informace. Podle Racochy mezi českými a zahraničními bankami není v připravenosti na změnu počítačových systémů žádný zřetelný rozdíl a jsou v tomto ohledu srovnatelné se zeměmi Evropské Unie.

Zdroj: HN z 1. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka