Většinu v KB získá stát draze

07.10.1999 | ,
Domovská stránka


Svízelné situace české vlády, která kvůli nevyřešeným sporům se slovenskými akcionáři nekontroluje většinový balík, se snaží využít Investiční a Poštovní banka (IPB)

Svízelné situace české vlády, která kvůli nevyřešeným sporům se slovenskými akcionáři nekontroluje většinový balík, se snaží využít Investiční a Poštovní banka (IPB).

Skupina vedená touto bankou zvyšuje cenu téměř 15 procent akcií komerční banky, které česká vláda hodlá získat do balíku připravovaného k prodeji strategického partnerovi. Z informací, které česká vláda hodlá získat do balíku připravovaného k prodeji strategického partnerovi. Z informací, které mají HN k dispozici, vyplývá, že namísto původních 750 korun požaduje skupina IPB za jednu akcii zhruba 1000 korun. Růst ceny zvyšuje eventuální náklady na pořízení o jednu třetinu na asi 2,8 miliardy korun.

Počátkem září doporučil Řídící výbor pro privatizaci bank, aby Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) jednala se skupinou IPB o odkoupení jejich Komerční banky. V případě realizace obchodu by pak EBRD postupovala při privatizaci KB s českou vládou ve shodě, což by zaručilo zájemcům možnost získat majoritní podíl v této největší české bance. Ministr financí Pavel Mertlík následně potvrdil, že vláda je ochotna transakci podpořit určitou zárukou. Tou by měla být garance pro EBRD na zpětný odprodej akcií KB. Řídící výbor doporučil jednat s IPB poté, co odmítl žádost EBRD odkoupit 10 procent KB ze státního podílu.

Zdroj: HN z 7. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka