Legislativa ČR nezná rating a v blízké době se to nezmění

08.10.1999 | ,
Domovská stránka


Zákony českého finančního trhu zatím neznají pojem rating nebo ratingová společnost a ani v připravovaných novelách se tento pojem neobjevuje. "Je nezbytné tuto oblast upravit, otázkou zůstává v jakých částech legislativy," uvedl včera na semináři Rating v praxi člen prezídia Komise pro cenné papíry František Jakub.

Rating, hodnotící dle jednoduché stupnice schopnost subjektů plnit závazky vůči investorům na základě rozboru specializované firmy, je mezinárodně uznávaný nástroj. Na otázku, kam jej v českém právním prostředí začlenit, nedávají odpověď ani směrnice Evropské unie.

"Je to zarážející, že většina veřejnoprávních organizací význam ratingu přehlíží," domnívá se ředitel jedné ze dvou českých lokálních agentur Czech Rating Agency Petr Vinš. Její klienti již význam ratingové známky ocenili například při získávání lepších podmínek úvěru.

Zapracování ratingu do domácího práva odhadl Jakub na roky 2001 až 2002, kdy se budou připravovat zcela nové zákony o cenných papírech nebo o investičních fondech a společnostech. "Nikdo ale nebrání například burze nebo RM-Systému, aby zahrnula přísnější požadavky nad rámec zákona do pravidel pro registraci emisí," naznačil přechodnou cestu Jakub.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka