Erste bank rozhodne o nabídce na ČS do tří týdnů

08.10.1999 | ,
Domovská stránka


Rakouská Erste Bank AG do tří týdnů rozhodne, zda předloží závaznou nabídku na koupi České spořitelny. S financováním této akvizice by rakouská banka problémy neměla, řekl včera agentuře Reuters člen představenstva Erste Bank Reinhard Ortner.

Exkluzivitu pro jednání s českou vládou o odkoupení 52 procent akcií ČS má Erste Bank do 28. října. Spořitelnu označil Ortner za ideálního partnera, protože oblasti podnikání obou bank jsou podobné. Její získání by navíc podpořilo plány expanze Erste v regionu střední Evropy, řekl Ortner.

Pravděpodobný náklad na převzetí spořitelny Ortner vyčíslit odmítl. Konstatoval však, že valná hromada Erste dala vedení k dispozici 600 miliónů šilinků (47,8 miliónu USD) a že banka vydala v lednu preferenční akcie za 100 miliónů eur s možností zdvojnásobení tohoto nového kapitálu.

Ortner nezakrýval, že Erste může mít s přebíráním ČS vzhledem k její velikosti potíže. "Je to relativně velká ryba, druhá největší banka v ČR, stejně jako my jsme druhá největší banka v Rakousku," řekl Ortner. Bilanční suma spořitelny, odhadnutá ratingovou agenturou Standard & Poor's ke 30. červnu na 353 miliard Kč, představuje 22 procent souhrnných aktiv Erste.

Ortner souhlasí s názorem agentury Fitch IBCA, že ČS trpí velkými problémy s kvalitou a potřebuje značné investice do počítačových technologií. "Podíl problémových a nedobytných úvěrů spořitelny se do konce července zvýšil kvůli recesi v ČR a přitvrzení požadavků na rezervy centrální bankou na 43 procent celkových úvěrů ze zhruba 30 procent na počátku roku," řekl.

Erste musí podle Ortnera předložit tři předběžné nabídky - jednu bez garancí za nedobytné úvěry, druhou, která počítá s částečným vyčištěním úvěrového portfolia, a třetí, jakou by si Erste sama představovala jako ideální. "Čím méně garancí za špatné úvěry dostaneme, tím nižší bude nabídnutá cena," řekl.

Strategičtí partneři Erste - německá Commerzbank, švédská Swedbank a belgická Bacob Bank - hodnotí možnou akvizici ČS pozitivně, řekl Ortner. Zda a do jaké míry se transakce zúčastní, však zůstává nejasné, dodal.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka