České banky vládě rády půjčí

13.10.1999 | ,
Domovská stránka


Společný plán <!-- #42 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=42',243,420,'no')">ČNB</a> a Ministerstva financí na omezení přílivu privatizačního kapitálu by neměl paralyzovat devizový trh, ale zabránit posilování měny

Společný plán a Ministerstva financí na omezení přílivu privatizačního kapitálu by neměl paralyzovat devizový trh, ale zabránit posilování měny. Podle analytiků jsou příjmy z prodeje státních podniků jen částí celkového přísunu kapitálu ze zahraničí.

Omezit zahraniční zadlužování vlády a zřídit zvláštní účet u České národní banky tak, aby některé přímé zahraniční investice směřovaly do ČR mimo devizový trh jsou dva základní směry vzájemné spolupráce národní banky a vlády. Uvedl to včera viceguvernér Oldřich Dědek a upřesnil, že jednání s vládou probíhají, a zatím nejsou dokončena.

Na materiálu o zvláštním účtu banka spolupracuje s Ministerstvem financí. Premiér Miloš Zeman se však nedávno k tomuto návrhu postavil jednoznačně negativně. Zřízením zvláštního účtu nechce podle Dědka centrální banka ochromit devizový trh. "Jde nám o to, aby největší sumy z privat

izace neovlivnily kurs koruny," dodal Dědek. Podle názoru analytiků však zvláštní účet nesplní naděje ČNB. "I kdyby se podařilo odfiltrovat peníze spojené s privatizací, velká část přímých zahraničních investic přitéká nezávisle na privatizaci," uvedl pro HN Martin Čihák z Komerční banky. Kromě toho zde podle analytiků existuje značná překážka přímo ze strany vlády: Ta se dnes nenachází v situaci, kdy by měla peněz nazbyt. Nebude proto zřejmě příliš ochotná nechávat je ležet ladem na účtu. Konverze uložených prostředků pak může pohnout s kursem koruny. "Nicméně si lze představit, že zřízení takového speciálního účtu může ekonomice pomoci tím, že se rozloží v čase účinek přílivu investic na měnový kurs. Debata proto nemusí být o tom, zda tento účet mít či nemít, ale spíše o tom, jak rychle z něj zmrazené prostředky uvolňovat," řekl Čihák.

Zahraniční zadluženost ČR (v miliónech USD, k 30. 6. 1999

Celkem

22 359,3

Dlouhodobá

14 234

Krátkodobá

8125,3

ČNB

332,8

ČNB

1,1

Obchodní banky

3786,2

Obchodní banky

6007,7

Vláda

905,3

Vláda

0,3

Ostatní sektory

9209,7

Ostatní sektory

2116,2

Zdroj: HN z 13. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka