Osud spořitelny visí na špatných půjčkách

29.10.1999 | ,
Domovská stránka


Jednání o prodeji České spořitelny (ČS) rakouskému bankovnímu domu Erste Bank (EB) se komplikují

Jednání o prodeji České spořitelny (ČS) rakouskému bankovnímu domu Erste Bank (EB) se komplikují. Rakušané mají dnes oznámit za jakých podmínek odkoupí kontrolní balík akcií ČS. Do posledku se snažili o vyřešení některých obtíží spojených s koupí banky. Klíčovým problémem je obrovské množství nesplácených úvěrů, které spořitelna v minulosti poskytla. Generální ředitel EB Andreas Treichl ve středu prohlásil, že rakouská banka spořitelnu nekoupí do t

é doby, dokud se otázka nesplácených úvěrů nevyřeší. Rakušané očekávají, že nejhorší část úvěrů by se vyvedla mimo banku (asi do Konsolidační banky). Za zbytek problémových úvěrů by se měla zaručit vláda. Privatizace spořitelny se tak může výrazně prodražit.

Česká spořitelna měla na konci června špatné úvěry v hodnotě 43,79 miliardy korun. Právě tyto peníze budou hlavním bodem jednání. To LN potvrdil i mluvčí EB Michael Mauritz.

Doposud se předpokládalo, že se spořitelna před prodejem zbaví špatných úvěrů pouze ve výši dvaceti miliard korun. Nové odhady však hovoří o tom, že privatizace ČS přijde na mnohem větší sumu. Ta může přesáhnout čtyřicet miliard. Stát navíc spořitelně již několikrát pomohl. V minulém roce odkoupil od banky špatné úvěry ve výši 10,5 miliardy korun. Letos přispěl na navyšování základního jmění částkou 4,5 miliardy. Chyby manažerů spořitelny a oddalovaná privatizace tak mohou daňové poplatníky v konečném součtu přijít na téměř šedesát miliard korun. Přes komplikace s nesplácenými půjčkami EB věří, že jednání o spořitelně budou ukončena do konce roku.

Zdroj: LN z 29. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka