Ozdravení bude stát sto miliard

01.11.1999 | ,
Domovská stránka


První etapa restrukturalizace velkých bank před startem

První

etapa restrukturalizace velkých bank před startem

Slovenský bankovní sektor se připravuje na restrukturalizaci tří velkých domácích bank, které mají být zbaveny problémových úvěrů a vybaveny dodatečným kapitálem.

Vysoký podíl klasifikovaných pohledávek a

nedostatečná kapitálová přiměřenost představují rozhodující problémy slovenského bankovnictví. Přitom právě jeho zdraví je nezbytným předpokladem pro úspěšný rozvoj domácí ekonomiky.

Vláda předpokládá, že situaci zlepší privatizace klíčových bankovních domů, jež by si měly (a mohly) udržet dominantní postavení na slovenském trhu. Scénář ozdravení bratislavských Všeobecné úvěrové (VÚB), Slovenské spořitelny (SLSP) a Investiční a rozvojové (IRB) používá tradičních nástrojů.

Klasifikované úvěry prvních dvou bank se mají ještě letos převést do Konsolidační banky a specializované agentury, jejíž vznik se plánuje na polovinu listopadu. Největším akcionářem této agentury se s podílem 24 procent má stát slovenské ministerstvo financí a po 19 procentech má připad

nout na všechny čtyři zúčastněné banky.

Zvýšení základního jmění VÚB z 4,078 miliardy Sk na 10,2 miliardy Sk a SLSP ze 2,074 miliardy Sk o 4,9 miliardy Sk nejpozději do konce března roku 2000 přispěje rozhodující měrou k vyřešení problému kapitálové přiměřenosti. Současně s přesunem problémových úvěrů v objemu 45 miliard Sk z VÚB a 22,8 miliard Sk z SLSP do nové specializované agentury má zlepšit strukturu jejich aktiv a zvýšit hodnotu bank natolik, aby jejich kapitálová přiměřenost vyhovovala požadovaným

8 procentům. Tento postup má VÚB a SLSP připravit pro jejich privatizaci plánovanou na příští rok.

Prostředky vložené na ozdravení bank jsou důležité pro zlepšení jejich stavu při prodeji. Vládní řešení si vyžádá i IRB, která 19. prosince bude už dva roky pod nucenou správou centrální banky. Vymáhání pohledávek pracovníky Konsolidační banky, která má s touto činností největší zkušenosti, by mělo snížit hrubé náklady na celou plánovanou restrukturalizaci, které se odhadují od 87 do 96 miliard Sk.

Výdaje na

ozdravení, které nepokryje privatizace bank a vymáhání jejich pohledávek, bude stát muset krýt emisemi dlouhodobých cenných papírů. Část finančních prostředků pro banky stát získá od Národní banky Slovenska a další část by mohla přijít z půjčky v objemu 200 až 400 milionů USD ze Světové banky; zvýšením základního jmění získají banky potřebnou likviditu.

Zdroj: HN z 1. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka