Moravia Banka rozšířila řady bankovních domů bez licence

10.11.1999 | ,
Domovská stránka


Rozhodnutí odejmout Moravia Bance (MB) povolení působit jako banka, o kterém rozhodla Bankovní rada České národní banky (ČNB) 4. listopadu, nabylo dnešním dnem účinnosti. ČNB jej totiž předala zástupcům MB a zamítla tak rozklad, který MB proti jejímu předešlému rozhodnutí podala. MB se tak přiřadila již k téměř dvěma desítkám bankovních domů, které na českém kapitálovém trhu postihl pád.

Podání rozkladu následovalo ze strany MB poté, co se 24. září ČNB rozhodla v rámci správního řízení odejmout MB povolení působit jako banka z důvodu přetrvávajících závažných nedostatků v hospodaření. Nové vedení banky, jmenované 13. září, podání rozkladu odůvodnilo snahou o provedení vyrovnání, které mělo zajistit uspokojení věřitelů nad rámec zákonného pojištění.

Součástí dnešního rozhodnutí je i navržení likvidátora, kterého následně jmenuje soud. Pokud likvidátor zjistí předlužení banky, což je v tomto případě pravděpodobné, pošle ji do konkursu.

Podle nedávného vyjádření předsedy dozorčí rady MB Jiřího Barona zapříčinila krach banky špatná obchodní politika jejího vedení. Baron si postěžoval, že dvanáctičlenná dozorčí rada zastupující 12 největších akcionářů s 87 procenty akcií MB, neměla k datu konání řádné valné hromady 1. července prakticky žádné pravomoce a nemohla tak hospodaření banky ovlivnit. Veškeré úvěry mohlo poskytovat jen představenstvo, které od roku 1997 začalo půjčovat velkým podnikům se státní účastí. "Domnívali se, že stát ty podniky nenechá padnout," doplnil předseda.

Podle šéfa bankovního dohledu Pavla Racochy existují v MB také důvodná podezření na trestnou činnost některých členů statutárních orgánů. Jedná se podle něj například o zkreslování informací, poškozování věřitele a neodůvodněné půjčování peněz firmám blízkým členům představenstva banky.

Centrální banka vyloučila MB ze stabilizačního programu a současně proti ní zahájila správní řízení na odebrání licence letos 2. září. Již o den později uzavřela MB všechny své pobočky a informovala klienty, že jejich korunové vklady jsou pojištěny do výše 90 procent vkladu, maximálně však do 400 tisíc Kč.

Výplatami pojištěných vkladů MB byla od 11. října pověřena Investiční a Poštovní banka (IPB). Ta poskytla z Fondu pojištění vkladů za tři týdny zhruba 25.700 klientům MB již 3,28 miliardy Kč. Vyplatila tak již více než dvě třetiny z celkových 4,8 miliardy pojistných náhrad. Celkové vklady v MB dosahují celkem 7,7 miliardy Kč.

Hospodářský výsledek banky se zapisuje v červených číslech již od roku 1996; ztráta tehdy činila 61 miliónů Kč a vklady poklesly na 7,558 miliardy Kč z 8,6 miliardy Kč v roce 1995. Poskytnuté úvěry se oproti předchozímu roku rovněž snížily, a to na 6,39 miliardy Kč z 8,2 miliardy Kč. Centrální banka ji proto v březnu 1997 zařadila mezi bankovní domy, které měl zachránit stabilizační program ČNB.

Přesto zakončila MB loňský rok se ztrátou 191,849 miliónu Kč (v roce 1997 činila ztráta 153,5 miliónu Kč). Jen za první pololetí letošního roku zaznamenala MB ztrátu 105,39 miliónu Kč, přičemž za stejné období loňského roku ztráta činila 26,871 miliónu Kč.

Podle představitelů banky měla negativní dopad na hospodaření MB špatná platební disciplína podniků, zpřísnění pravidel pro tvorbu opravných položek, snižování úrokových sazeb vyhlašovaných centrální bankou a vývoj devizových kursů.

Ke své záchraně podnikla MB již dříve několik kroků. Loni v srpnu například prodala síť poboček na Slovensku a rozšířila pracoviště privátního bankovnictví. Od letošního června pak zavedla nový systém práce s klasifikovanými pohledávkami. Posílení stability a růstu banky bylo důvodem navýšení základního jmění na 1,077 miliardy Kč, které schválila valná hromada v červenci.

Nejvíce nadějí vkládalo vedení MB do strategického partnera, jehož výběr zahájila banka ve spolupráci s auditorskou společností Ernst & Young koncem roku 1998. Ze čtyř společností, které postoupily do užšího kola (Oost Europa Participaties z Nizozemska, Haas AG z Rakouska, Allied Irish Bank z Irska a česká investiční společnost Tradeinvest), měl být partner pro kapitálový vstup do MB vybrán do konce září.

Na rozbouřených vodách českého kapitálového trhu ztroskotala během posledních deseti let již řada bankovních ústavů. Mezi prvními bankovními domy, které postihl pád, byly Kreditní a průmyslová banka, Banka Bohemia, AB Banka a Česká banka. V dosud nejkritičtějším roce 1996 postihly těžké finanční problémy vedoucí ke konkursnímu či likvidačnímu řízení rovněž Ekoagrobanku, COOP banku, První slezskou banku, Podnikatelskou banku, Realitbanku, Velkomoravskou banku, Kreditní banku Plzeň, Agrobanku, Bankovní dům Skala či Evrobanku.

Ze šesti ústavů, jež byly zařazeny do programu záchrany malých a středních bank, funguje po pádu Moravia Banky už pouze jediný - Expandia. Na Pragobanku a Universal banku byl vyhlášen konkurs, Foresbanku a Banku Haná převzali větší konkurenti.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka