Rizikových úvěrů přibývá

10.11.1999 | ,
Domovská stránka


Objem rizikových půjček v bankovním sektoru představoval na konci letošního září 311 miliard korun, což je o téměř 48 miliard více než na začátku roku

Objem rizikových půjček v bankovním sektoru představoval na konci letošního září 311 miliard korun, což je o téměř 48 miliard více než na začátku roku. Podle ČNB je ohrožena návratnost každé třetí koruny, kterou banky půjčily, což oproti počátku roku znamená zhoršení platební disciplíny bankovních klientů.

Statistické údaje vylepšilo rozhodnutí vlády, která ve 3. čtvrtletí schválila převod 23 miliard Kč ztrátových úvěrů Komerční banky na státní Konsolidační banku (KoB). Ta totiž není v této statistice zahrnuta.

V souvislosti s dalším plánovaným čištěním velkých bank od špatných půjček před jejich privatizací odborníci očekávají, že v polovině příštího roku by mělo dojít k výraznému zlepšení celkového úvěrového portfolia. V důsledku toho však dojde k růstu ztráty KoB a zvýšení nákladů státního rozpočtu.

Hlavní příčiny vysokého podílu špatných aktiv bank zůstávají podle expertů stejné. "Ekonomická stagnace či propad, dědictví z minulosti. Primárně jde o balík úvěrů z počátku 90. let, ke kterému se přidružují i další průmyslové podniky," řekl šéf IS Expandia Miroslav Singer. Na vývoji klasifikovaných úvěrů lze sledovat i současný stav českého hospodářství, které mnozí odborníci charakterizují jako dvourychlos

tní ekonomiku. "Ačkoliv existují zřetelné známky oživení, řada podniků upadá do stále těžších problémů. Výsledkem je nárůst klasifikovaných úvěrů," připomněl Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt.

K nárůstu podílu špatných úvěrů na celkových půjčkách (31,5 %) napomáhá fakt, že banky omezily poskytování nových půjček.

Zdroj: HN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka