<B>Tiskové prohlášení ČMDS </B>

11.11.1999 | ,
Domovská stránka


Tiskové prohlášení

”Českomoravské družstevní spořitelny - spořitelního a úvěrního družstva ” se sídlem v Ostravě

 Českomoravská družstevní spořitelna po zvážení situace a v návaznosti na rozhodnutí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami ze dne 9.11.1999 přikročila od středy 10. listopadu 1999 k omezení provozu všech poboček na dobu 60 dní.

K tomuto kroku ji vedl sled událostí, který nemohla žádným způsobem ovlivnit – uvalení nucené správy na I. Družstevní záložnu Ostrava, omezení činnosti Rodinné záložně Moravské Budějovice, závažné problémy v Živnostenském spořitelním a úvěrním družstvu Praha a Doudlebské družstevní záložně.

Zejména uvedené události v konečném důsledku zneklidnily některé členy ČMDS natolik, že začali ve zvýšené míře vybírat své vklady a tím vyvolali nedostatek likvidity ve vlastní záložně. Pokud by záložna nepřijala toto opatření, mohla by se dostat ne vlastní vinou do situace, která by byla obtížně řešitelná.

Do dvou měsíců budou představenstvem svolány členské schůze Českomoravské družstevní spořitelny na nichž bude navržena restruktualizace ČMDS a členové sami rozhodnou, jak bude záložna dále pokračovat.

Hospodaření Českomoravské družstevní spořitelny i jejích dceřinných společností bylo auditováno k datu 31.8.1999 a záložna vykazuje zisk.

ČMDS bude stejně jako v minulosti i nadále prosazovat nový zákon, který by záložnám umožnil fungovat v podmínkách, které budou předcházet obdobným problémům.

Zdroj: ČMDS

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka