Slovensko: Daně rozhádaly koaliční politiky

22.11.1999 | ,
DANĚ


Schvalování výšky sazby daně z příjmu právnických osob budou předcházet ostré diskuse v koaličních klubech v parlamentu

Schvalování výšky sazby daně z příjmu právnických osob budou předcházet ostré diskuse v koaličních klubech v parlamentu. Pro jejich snížení pod vládou plánovaných 30 procent jsou kromě poslanců SDL všichni koaliční partneři včetně opozičního HZDS a SNS.

Vládní návrh zákona o daních z příjmů snižuje daňové zatížení právnických osob o 10 procent, což je podle SDL hranice, kterou je dosud ochotna akceptovat. Podle ní by další zvýšení ohrozilo příjem státního rozpočtu.

Hlasy podporující snížení daní na 20 až 25 procent argumentují tím, že daňové příjmy budou vyšší, protože se zlepší disciplína při jejich placení. Přitom snížení finančních nákladů podnikatelů by mělo vytvořit zdroje na nové investice a umožnit nové pracovní příležitosti. Proto se koalice pokusí ještě sjednotit názor na zdaňování právnických osob na úterním setkání svých poslaneckých klubů s představiteli vlády.

"Jsme připraveni vést s našimi koaličními partnery dialog o možné podpoře hranice 29 procent pro daň právnických osob," řekl poslanec SDL Ľubomír Andrassy. Jeho strana však bude požadovat posun u zdanění nejnižších příjmů fyzických osob ze dvanácti na jedenáctiprocentní sazbu a u nevyšší sazby ji naopak zvýšit ze 42 na 45 procent. K n

ávrhu zákona o dani z příjmů vystoupil s pozměňujícím návrhem i Július Brocka, který v rámci snižování daňového základu doporučuje upravit odpočitatelnou položku, která se týká nezaopatřených dětí. Navrhuje ji zvýšit z dnes platné částky 9000 Sk na 18 000 Sk. Jedním z jeho argumentů je, že se v SR od roku 1993 neupravovala a upozorňuje na to, že v ČR už byla zvýšena na 21 600 Kč. Podporu tomuto návrhu vyjadřuje i HZDS. Ministryně financí Schmőgnerová pokládá tento záměr za "chvályhodný", ale na druhé straně připomíná, že je třeba mít na zřeteli i možnosti státního rozpočtu.

Snížením daní na 30 procent poklesnou podle předpokladů MF SR příjmy státního rozpočtu o 6,4 miliardy Sk. Vyrovnat tento propad mají zvýšené sazby všech spotřebních daní kromě vína a již přijatá novela zákona o silniční dani.

Sazby silniční daně u užitkových vozidel jsou stanoveny podle jejich hmotnosti, přičemž nejvyšší částka u vozidel nad 40 tun se zvýší z dosavadních 54 000 Sk na 71 800 Sk ročně. Zvýhodněna nejsou ani užitková vozidla, která splňují přísná ekologická pravidla. V průměru o třetinu zvýšené daňové zatížení přepravců vyvolalo značné obavy jejich sdružení ČESMAD Slovakia. Dopravci očekávají, že při tomto rostoucím zatížení nebudou schopni konkurovat levnějším českým firmám

a příští rok podle nich dojde k zániku více než čtvrtiny domácích subjektů v mezinárodní silniční dopravě.

Zdroj: HN z 22. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ