Konsolidační banka koupí dceru ČNB

29.11.1999 | ,
Domovská stránka


Nesplácené dluhy podniků a akciové podíly řady firem se brzy dostanou pod jednu střechu

Nesplácené dluhy podniků a akciové podíly řady firem se brzy dostanou pod jednu střechu. Státní Konsolidační banka (KOB) zřejmě ještě letos odkoupí od ČNB její dceřinou společnost Česká finanční (ČF), která spravuje zhruba 40 miliard těžko vymahatelných pohledávek. "Vše je připravené tak, aby k tomu mohlo dojít již k 1. lednu 2000. I z účetního hlediska je to nejvýhodnější," řekl mluvčí centrální banky Milan Tománek.

Smyslem operace, kterou schválila vláda

, je soustředit těžko vymahatelné pohledávky pod jednu správu, což má vést k jejich efektivnějšímu vymáhání. Současně se tím řeší problém ČNB, protože vlastnictví dceřiné společnosti pro správu nedobytných pohledávek není ve vyspělých zemích příliš standardní.

ČF byla zřízena v roce 1996, aby pomohla řešit špatnou situaci malých bank tím, že dočasně odkoupí část jejich nedobytných pohledávek. Programy pomoci malým bankám skončí v roce 2004 až 2005 a ČF očekává, že ze zhruba 40 miliard se jí vrátí asi polovina. O úhradu ztrát se dělí a Fond národního majetku, přičemž větší část nákladů nese ČNB. Centrální banka by svůj díl ztrát měla hradit i poté, co KOB její dceřinou společnost odkoupí.

KOB začíná být po masívních odkupech ztrátových úvěrů bank, v letošním roce již přes 50 miliard korun, administrativně přetížena. Generální ředitel KOB Kamil Ziegler nedávno uvedl, že další špatné úvěry není banka technicky schopna převzít. Ke splynutí ČF a KOB tedy zřejmě v nejbližší době nedojde a čF zůstane dceřinou

společností.

Zdroj: HN z 29. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka