Obchody na burze jsou stále nízké

29.11.1999 | ,
Domovská stránka


Akcie na BCPP uzavřely týden při stále podprůměrném zájmu druhým růstem v řadě

Akcie na BCPP uzavřely týden při stále podprůměrném zájmu druhým růstem v řadě. Všechny přední tituly doháněly předchozí ztráty. Index PX 50 si polepšil o 0,46 procenta na 476,0 bodu. Obchody s cennými papíry zůstaly přes růst z 2,4 na 3,3 miliardy Kč nízké. "Posilování burzovních indexů je pozitivní, ale není doprovázeno zvýšeným objemem obchodů. To může mít za následek rychlý návrat k záporným hodnotám," poskytl komentář Dušan Jalový z makléřské firmy Fio. Jména čtyř zájemců o majoritu v IPS Praha zvedla kurs akcií o 3,9 procenta na 150,66 Kč. Kupci se objevili i u ČEZ (+2,27 procenta) nebo České spořitelny (+1,83 procenta).

Několik zahraničních firem zlepšilo investiční doporučení u bank. Merrill Lynch a CSFB nyní doporučují Komerční banku držet, ING Barings kupovat Českou spořitelnu. Komerční banka posílila o 0,2 procenta. Česká pojišťovna, jež začlení do skupiny banku Expandia, oslabila o dvě procenta na 1793 Kč.

Akcie na pražské burze oslabují již měsíc. V minulém týdnu ztratil index PX 50 přes závěrečné dvě růstové aukce 0,81 procenta. Celkové obchody s cennými papíry se zvedly z 13,7 na nevýrazných 15,1 miliardy Kč. Trh opět paralyzoval nezájem investorů. Po šesti pádech v řadě klesly ceny ve středu

již na půlroční minimum, což vyprovokovalo investory k přehodnocování pozic. Kursy některých blue chips vypadají atraktivně, ale další sestup přesto nelze zcela vyloučit. Ztrácely zejména banky. Investiční a Poštovní banka pod vlivem oddáleného navyšování kapitálu přišla o 9,1 procenta, Česká spořitelna spadla o 2,6 procenta, poněvadž panují obavy z příchodu nové emise na trh. Lehce se zvedly telekomunikace, České radiokomunikace o 1,4 procenta a SPT Telecom o 0,9 procenta.

Zdroj: LN z 29. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka