Stát chce na ČP vydělat

07.12.1999 | ,
Domovská stránka


Odborníci se shodují, že Fond národního majetku má šanci získat za <!-- #9 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=9',243,420,'no')">akcie</a> České pojišťovny více, než nabídli současní většinoví akcionáři

Odborníci se shodují, že Fond národního majetku má šanci získat za České pojišťovny více, než nabídli současní většinoví akcionáři.

O investičních záměrech v České republice včera jednali zástupci pojišťovacího gigantu Allianz s premiérem Milošem Zemanem a ministrem financí Pavlem Mertlíkem. Podle informací agentury ČTK má Allianz prioritní zájem o Českou pojišťovnu (ČP), některé zdroje tvrdí, že se zajímá i o Investiční a Poštovní banku (IPB).

Stát

však má v ČP pod kontrolou pouze 40 procent akcií, majoritu kontrolují skupiny PPF a IPB. PPF se navíc v současné době snaží odkoupit IPB a pojišťovnu zcela ovládnout. Fond národního majetku navrhuje současným akcionářům, aby postupovali při prodeji akcií ve shodě a nabídli investorovi 92 procent akcií, což by pro stát znamenalo vyšší výnos.

Reálná hodnota akcií ČP je podle ekonomů rozhodně vyšší než 1500 korun, které při veřejném odkupu nabídly společnosti PPF a IPB.

"Před dvěma lety Fond národního majetku a ostatní akcionáři navyšovali kapitál při ceně 5000 korun za akcii. To je signál, kde je férová cena," soudí Kamil Goca ze společnosti Wood & Co. Odhady dalších analytiků se pohybují od 3000 do 5000 korun za akcii. V takovém případě by se výnos

státu mohl pohybovat mezi dvěma až třemi miliardami Kč. Pokud by se při prodeji nabízela majorita, potvrdila včera zájem také členka představenstva pojišťovny Generali Anna Petíková. "V takovém případě bychom měli zájem jednat o získání podílu," řekla.

Zdroj: HN z 7. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka