České banky ukládají peníze v zahraničí

07.12.1999 | ,
Domovská stránka


Příliv zahraničních investic za první tři čtvrtletí letošního roku dosáhl rekordní úrovně 121,8 miliard korun

Příliv zahraničních investic za první tři čtvrtletí letošního roku dosáhl rekordní úrovně 121,8 miliard korun. Zhruba stejná částka - 104 miliardy korun - však šla z českých bank do zahraničí. Dalších 9,5 miliardy korun odteklo z ČR prostřednictvím ostatních subjektů, například podnikové zahraniční vklady a podobně.

Mohutný odliv kapitálu má podle analytiků jediné vysvětlení: nízké úrokové sazby. Výsledkem je, že domácí banky ukládají volné prostředky do zahraničních bank. Tyto peníze se však v jisté podobě zase vracejí zpět do ekonomiky. Řada zahraničních investorů si bere úvěry na nákup státních podílů. Půjčky jdou právě z těchto peněz. "Podstatná část nákupů majetku v České repu

blice jde přes úvěry od tuzemských komerčních bank," vysvětlil současný příliv a odliv peněz analytik Erste Bank Martin Hlušek. Dodal, že odliv krátkodobých investic může částečně souviset s rizikem přelomu roku.

Masívní pohyby kapitálu budou mít podle odb

orníků značný vliv na kurs koruny. Ta se drží na vysoké úrovni díky tomu, že většina obchodníků spekuluje na pokračující příliv přímých investic spojených s privatizací. "Naopak krátkodobý kapitál už od druhého čtvrtletí odtéká s tím, jak se snižují úrokové sazby," uvedl Radomír Jáč z Commerzbank.

Hodnota přílivu zahraničních investic v samotném třetím čtvrtletí 1999 (+74,6 mld. Kč) dosáhla rekordní hodnoty v celém transformačním období, včetně třetího čtvrtletí 1996, kdy došlo k investici do Telecomu, upozornil Martin Čihák z Komerční banky. Velký podíl na tom měla privatizace ČSOB (za 40 mld. Kč). Kromě této ojedinělé akce však za třetí čtvrtletí přiteklo i téměř 35 miliard korun přímých investic do dalších podniků.

Podle Marka Ratkovského z České spořitelny by i bez vlivu ČSOB byla čtvrtletní hodnota objemu přímých investic druhá nejvyšší od vzniku ČR. "Příliv přímých zahraničních investic je nadále podporován stlačenými cenami aktiv," dodal Čihák.

Zahraniční investoři měli kromě vstupu do finanční sféry (privatizace ČSOB) značný zájem i o sektor služeb a obchodu, kde investovali zhruba 17,5 miliardy korun. Nezanedbatelné (10,3 miliardy korun) byly i investice do elektráren, plynáren a vodáren. Největší zájem o Českou republiku - pomineme-li Belgii a je

jí banku KBC - měli investoři ze Spojených států, Německa, Holandska a Švýcarska.

Za celý letošní rok se odhaduje příliv kapitálu zhruba ve výši 145 miliard korun. V roce 2000, pokud se prodají všechny plánované státní podíly, by mohla doprivatizace přinést až 200 miliard. Střízlivý odhad je však 180 miliard korun.

Zdroj: HN z 7. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka