Banky pronikají na východní trhy

07.12.1999 | ,
Domovská stránka


Nízké úrokové marže a příliš vysoká kapacita budou i nadále charakterizovat rakouský bankovní systém, protože příjmy z expanze ve střední a východní Evropě snižují ekonomický tlak na konsolidaci sektoru

Nízké úrokové marže a příliš vysoká kapacita budou i nadále charakterizovat rakouský bankovní systém, protože příjmy z expanze ve střední a východní Evropě snižují ekonomický tlak na konsolidaci sektoru. Ve své výroční zprávě o vyhlídkách rakouského bankovního systému to včera uvedla mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service.

Rakouské banky sice na jedné straně hodnotí země ve zmíněné části Evropy jako růstové a relativně ziskové trhy, na kterých by měly hrát vedoucí úlohu, na straně druhé však existuje riziko, že rostoucí důležitost výnosů z operací ve střední a východní Evropě v bilanci rakouských bank může znamenat zvýšenou volatilitu i pro samotné rakouské banky. Příliš agresívní expanze

by pak mohla vést k napjatosti bankovních zdrojů, a to jak finančních, tak manažerských.

Míra agresivity, s jakou rakouské banky provádějí expanzi do zemí ve střední a východní Evropě, se zřejmě ukáže jako naprosto klíčová záležitost pro kvalitu budoucích úvěrů, píše Moody's. Příliš ambiciózní plány expanze mohou mít vliv také na změnu ratingu, varuje analýza.

Výnosy z operací ve střední a východní Evropě již v případě mnoha rakouských bank dosáhly významné úrovně a v případě dvou z nich, Bank Austria a RZB, jejich rostoucí expozice vůči zmíněným trhům přispěla k míře rizikovosti. Další akvizice ve střední a východní Evropě by se tak mohly stát zkouškou finančních a manažerských zdrojů i pro ty největší finanční ústavy. Narozdíl od jejich velkých konkurentů v západní Evropě by se potenciální akvizice odrazily v disproporčně vysoké expozici vůči trhům ve střední a východní Evropě v bilanci rakouských bank, tvrdí zpráva. bank Austria v komentáři kritiku ostře odmítla.

Zdroj: HN z 7. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka