Banky nezaznamenaly zvýšené výběry

08.12.1999 | ,
Domovská stránka


Klienti se před příchodem roku 2000 chovají standardně

Klienti se před příchodem roku 2000 chovají standardně

V souvislosti s počítačovým problémem nového letopočtu se finanční instituce cítí být dobře připraveny. O podrobnostech však příliš neinformují, aby klienty neznervózňovaly.

Ačkoliv v ulicích některých měst jsou vidět opancéřovaná auta, doprovázená policisty, žádný z bankéřů nechce potvrdit, že jde o součást opatření k roku 2000. Nelze totiž vyloučit, že si část veřejnosti v obavě z problémů s počítači vybere koncem roku vyšší hotovost. Vozidla jsou prý připravena okamžitě dotovat banky hotovostí. Finanční instituce jednotně tvrdí: "Likviditu máme, vyšší výběry nezaznamenáváme, ale jsme na ně připravené."

Koncem září však guvernér Josef Tošovský HN řekl, že ČNB počítá v závěru roku s poskytnutím dvojnásobku hotovosti bankám nad běžný rámec.

Důvod, proč jsou banky v otázce zajištění hotovosti tak nesdílné, je přesvědčení, že čím méně se o detailech mluví, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že veřejnost si zachová klidnou hlavu. "Zatím vyšší výběry v porovnání s obdobím před rokem nezaznamenáváme," uvedl včera Karel Tejkal z Investiční a Poštovní banky. Jeho slova potvrdila i Česká spořitelna, banka s největším množstvím vkladatelů, kteří se rovněž chovají zcela standardně. "Pobočky mají sledovat vývoj a pružně reagovat," řekl Martin Maňák z ČS s tím, že kvantifikace jakýchkoliv objemů je s ohledem na kriminalitu citlivou informací. Stručně a obecně charakterizoval situaci i mluvčí Milan Tománek: "Vše je přichystáno tak, aby se zájem o hotové peníze na pobočkách bank setkal s odpovídající zásobou peněz." V řadě jiných zemích dostávají ale lidé o přípravách podrobnější údaje. "Transparentnost většiny operací je na celkem dobré úrovni, protože se věří, že důvěru lidí ovlivňuje jejich informovanost," řekl HN Miroslav Nosál z londýnské Merrill Lynch. Likvidita se podle něj zvýšila v každé zemi, která se rozumně na rok 2000 připravila, většina prací začala již v polovině roku, například tiskem bankovek. "Banky se připravují nejen na odliv hotovosti těsně před koncem roku, ale i na příliv na začátku příštího roku, a to atraktivními podmínkami svých produktů," popisuje zahraniční praxi Nosál.

Mluvčí Národního koordinačního střediska pro rok 2000 Vladimír Iliev potvrdil, že počet odborných dotazů nyní roste. Banky uzavřou přepážky 31. 12. kolem poledne a otevřou 3. ledna, v první pracovní den nového letopočtu. Odborníci však přijdou 1. a 2. ledna zkontrolovat stav poboček. "Pro plný komfort služeb budeme ve styku i s a sdružením MUSO," řekl Ivo Polišenský z Komerční banky.

Zdroj: HN z 8. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka