ÚDDZ omezil činnost Živnostenské družstevní záložny Dvůr Králové

09.12.1999 | ,
Domovská stránka


Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) dnes zakázal a omezil činnosti Živnostenské družstevní záložny - Dvůr Králové nad Labem (ŽDZ). Záložna od včerejšího dne nesmí mj. provádět výplaty členům, platby z pověření člena a poskytovat úvěry členům i poskytovat ručení členům za úvěry poskytnuté jinými osobami. ČTK to včera sdělil Oldřich Zajíc z tiskového oddělení ÚDDZ.

ÚDDZ tak podle Zajíce reaguje na oznámení a následné potvrzení skutečnosti, že Živnostenská družstevní záložna - Dvůr Králové nad Labem nedisponuje v souladu se zákonem o spořitelních a úvěrních družstvech rezervou volných prostředků pro uspokojení žadatelů o okamžité výplaty.

Úřad rovněž záložně zakázal založit právnickou osobu za účelem podnikání, majetkově se účastnit v právnické osobě za účelem podnikání, ve které se účastník majetkově neúčastnil v den doručení rozhodnutí. Záložna rovněž nesmí navýšit základní jmění v právnické osobě za účelem podnikání, ve které se účastnila v den doručení rozhodnutí, jiným způsobem se angažovat v právnické osobě za účelem podnikání, ve které se majetkově účastnila v den doručení rozhodnutí, a to zejména prostřednictvím prodeje majetku účastníka předmětné právnické osobě. Úřad záložně také zakázal snižovat svou majetkovou účast v právnické osobě založené za účelem podnikání, ve které se účastnila v den doručení rozhodnutí.

V poslední době se do potíží dostalo několik významných záložen. Na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava a Živnostenské Spořitelní a Úvěrní družstvo byla uvalena nucená správa. Úřad pro dohled nad družstevními záložnami pozastavil výběr vkladů v Rodinné záložně Moravské Budějovice, Doudlebské družstevní záložně a Českomoravské družstevní záložně.

V ČR podle Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami působí 102 záložen, z nichž 71 je aktivních. Celkový počet členů je přes 110.000 s vklady za zhruba 11 miliard korun. Z tohoto celkového počtu v šesti problematických záložnách má vklady zhruba devadesát procent družstevníků.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka