Finanční ústavy mají dostatečnou zásobu peněz

09.12.1999 | ,
Domovská stránka


V připravenosti na rok 2000 se české banky neliší od finančních domů v Evropské unii či USA

V připravenosti na rok 2000 se české banky neliší od finančních domů v Evropské unii či USA. Případné vyšší výběry hotovosti na přelomu roku by bankovní domy neměly zaskočit. "Tuzemské banky mají takřka okamžitě k dispozici 308 miliard korun," řekl včera ředitel bankovních obchodů ČNB Radek Urban. Centrální banka je navíc připravena optimalizovat podle potřeby pohyb hotovosti směrem k jednotlivým bankám.

Připravenost tuzemských peněžních domů na počítačový problém roku 2000 je podle člena bankovní rady Pavla Racochy shodná s připraveností bank ve vyspělých západních zemích. Zatímco v zemích EU a USA trpí bankovní sektor systémovým nedostatkem likvidity, v ČR je tomu naopak. U centrální banky mají komerční peněžní domy uloženo 258 miliard korun a dalších 50 miliard mohou rychle získat proti zástavě pokladničních poukázek. V oběhu je v současná době kolem 176 miliard korun a v trezorech leží další hotovost v objemu 250 miliard korun.

S poukazem na pečlivé otestování bankovních systémů zástupci tvrdí, že klienti bank nemají důvod k obavám a z hlediska výběrů hotovosti není třeba měnit běžné návyky. Bankovní domy shodně ohlásily připravenost svých počítačových systémů. V centrální bance bude pracovat během

přechodu na nový letopočet operační štáb, který bude vyhodnocovat a poskytovat informace. "Kvůli časovému posunu dojde k přechodu na nový letopočet nejdříve v Asii, takže je zajištěn přísun informací o tamním vývoji," řekl člen bankovní rady Pavel Štěpánek. Nonstop dispečink bude fungovat od poledne 31. 12. 1999, do prvního pracovního dne roku 2000.

Zdroj: HN z 9. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka