Majitel ČSOB má potíže s fúzí

10.12.1999 | ,
Domovská stránka


Belgická KBC Bank, která letos za 40 miliard korun koupila 66 procent akcií Československé obchodní banky, má problémy kvůli žalobě části akcionářů družstevní banky Cera Holding

Belgická KBC Bank, která letos za 40 miliard korun koupila 66 procent akcií Československé obchodní banky, má problémy kvůli žalobě části akcionářů družstevní banky Cera Holding.

KBC Bank vznikla loni v červnu spojením Kredietbank, banky Cera a pojišťovny ABB. Bruselský obchodní soud včera rozhodl, že Cera poškodila své podílníky, když se rozhodla vstoupit do fúze, z níž vznikla KBC Bank. Cera má zaplatit odškodné 5000 belgických franků na akcii. Pokud by o odškodné p

ožádali všichni akcionáři Cera, může celkové odškodné dosáhnout až 100 miliard franků (89 miliard korun). Mluvčí Cera se k rozhodnutí soudu nebyl schopen pro agenturu Reuters vyjádřit, ubezpečil ale, že samotná fúze a vznik KBC nejsou nijak zpochybněny.

Ml

uvčí Československé obchodní banky Jan Stolár reagoval, že tato záležitost se ČSOB žádným způsobem nedotýká.

O odškodné požádalo 350 podílníků Cera, soudního rozhodnutí však mohou využít všichni. Podílníci podali žalobu loni s cílem zablokovat fúzi a poté obvinili společnost z nezákonnosti při zastupování na valných hromadách a že při fúzi nedostali za akcie odpovídající cenu. Kurs akcií KBC, které se v Bruselu nejvíc obchodovaly, spadl včera po poledni o více než pět procent.

Zdroj: HN z 10. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka