Akcie KB pokračují v strmém pádu

14.12.1999 | ,
Domovská stránka


Akciový trh, měřeno Indexem PX 50, ztratil 1,3 procenta na 472,1 bodu, když se výraznou měrou na jeho propadu podílely především <!-- #9 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=9',243,420,'no')">akcie</a> Komerční banky

Akciový trh, měřeno Indexem PX 50, ztratil 1,3 procenta na 472,1 bodu, když se výraznou měrou na jeho propadu podílely především Komerční banky. Kurs akcií KB se za hektického obchodování propadl o extrémních 11,7 procenta na 611,0 korun, když krátce před závěrem obchodování prorazil dokonce šestisetkorunovou hranici. Na poklesu akciového kursu KB se podepsal dominový efekt množství obchodníků bylo donuceno uzavírat dlouhé pozice na svých stoploss limitních cenách.

Im

pulsem k propadu akcií Komerční banky byl článek v týdeníku Respekt, jenž přinesl zprávy o ohrožení sedmimiliardové investice banky ve spojitosti s nejmenovanou rakouskou obchodní společností. Komerční banka v závěru uplynulého týdne sama šokovala investory výrazným zhoršením předpokladů očekávaných hospodářských výsledků pro tento i příští rok. Akcie České spořitelny přes pozitivní začátek obchodování ten ovlivnily především zprávy o zájmu IPB a Nomury o státem vlastněný podíl v této bance skončily seanci se ztrátou 1,6 % na 160,4 Kč. O 2,7 procenta na 146,4 Kč poklesly IPS Praha. Negativně zde působí minulý čtvrtek zveřejněná data o dalším výrazném meziročním propadu stavební výroby.

Naopak očekávání investorů se upínají k blížícímu se konci tendru, z něhož by měl vzejít nový majoritní vlastník společnosti. Rozdílně si vedly telekomunikační tituly. Pozitivní nálada přetrvala u akcií Českých radiokomunikací, jež posílily o 3,9 % na 1181,0 Kč. Korekci naopak zaznamenaly SPT Telecom, jež ztratily

2,0 % na 540,8 Kč. Do nejbližších dnů očekáváme opětovně zvýšený zájem investorů, kteří budou chtít využít převážně nižších kursů českých blue chips k nákupu. V případě pozitivních signálů ze strany vlády vůči KB již neočekáváme další propad ani u tohoto titulu.

Zdroj: HN z 14. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka