IPB má dnes rozhodnout o případném vstupu do První městské banky

16.12.1999 | ,
Domovská stránka


Dozorčí rada Investiční a Poštovní banky (IPB) by dnes měla přijmout konečné stanovisko k případnému vstupu do První městské banky (PMB), v níž má většinový podíl hlavní město Praha. Návrh smlouvy mezi většinovým vlastníkem a IPB schválili v úterý pražští radní.

Pokud se IPB nerozhodne získat v PMB majoritu, má Praha podle vyjádření náměstka pražského primátora pro ekonomiku Jiřího Paroubka jiného potenciálního partnera. "Rada schválením smlouvy řekla, jaké by byly principy možné smlouvy s dalším partnerem," řekl Paroubek. Smlouva s IPB by měla být podepsána do 10. ledna. "To je datum, do kterého smlouva bude podepsána, nebo nebude," prohlásil Paroubek.

První městská banka vznikla v roce 1995 z bývalé Royal banky. V loňském roce skončilo její hospodaření ztrátou 504,3 miliónu korun. Důvodem ztráty byla nutnost vytvořit rezervy 545,3 miliónu Kč. Za rok 1997 vykázala banka ztrátu 80 miliónů korun. Letos na konci září rozhodli pražští radní o navýšení základního jmění PMB o 350 miliónů korun z peněz města. Vložené peníze by měl městu vrátit právě budoucí partner. Praha nyní drží v bance 73,4 procenta akcií a chce se dostat na 34 procent.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka