Právník se slevou anebo rovnou zdarma? Víme, kde ho sehnat

24.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nad hodinovou sazbou průměrného právníka by nejeden zaplakal. Přesto mohou nastat situace, kdy za advokáta platit nebudete anebo dostanete slevu. Jak to?

Hodinové sazby za advokátní služby většinou začínají na 1000 Kč. Vyšplhat se pak mohou až na desetitisíce. Dražší je samozřejmě právní zastoupení. Vypracování návrhu anebo kupní smlouvy patří mezi levnější záležitosti, které se i přesto pohybují stále v řádech tisíců.

Kde sehnat levného právníka

(zdroj: pixabay)

Další způsoby placení advokáta:

  • Úkonová odměna – s advokátem se dohodnete, kolik zaplatíte za sepsání obhajoby a dále např. za účast na právním jednání. Předem si stanovíte cenu jednotlivých úkonů a po jejich splnění je zaplatíte.
  • Kompletní odměna – právníkovi nabídnete sumu za kompletní služby. Vy tak předem víte, kolik vás vše bude stát, zatímco advokát obvykle oproti hodinové sazbě prodělá.
  • Podílová odměna - klient se s právníkem vyrovná na základě podílu ze sumy či hodnoty věci, kterou vysoudil. Podíl právníka ale nesmí být vyšší než 25 %.

Kolik stojí právník?

Ceny se liší na základě zkušeností a praxe daného odborníka, ale i podle jednotlivých regionů. Pokud bychom si vybrali možnost úkonové odměny, nebo hodinovou sazbu, jednorázové ceny by pak mohly vypadat takto:

kde najít levného advokáta, zdarma online

(zdroj: profipravnik.cz)

Nezapomínejte také, že služby advokáta nebudou to jediné, co bude třeba zaplatit. Budete si muset připočítat i výdaje na soud, správní poplatky, výlohy za znalecké posudky apod. Vše včetně právníka musíte navíc zaplatit, i když spor prohrajete. A v případě zmíněné prohry jdou na váš účet i výdaje protistrany.

Kdy advokáta neplatíte?

Advokáta neplatíte hned ve dvou případech. Vždy ale musíte být obžalovaný, nikoli žalobce.

Zaprvé tehdy, když požádáte soud o zproštění soudních poplatků a o přidělení právního zástupce, a žádost vám bude schválena. Ve druhém případě se za právní služby neplatí, pokud se obžalovaný nachází v hmotné nouzi. Vaše finanční situace pak bude posuzována, na základě čehož soud rozhodně, zdali dojde ke zproštění poplatkové povinnosti.

Kde hledat bezplatnou právní pomoc?

Na internetu navíc naleznete plno právních poraden a právníku online, o kterých google tvrdí, že jsou bezplatní. V naprosté většině případů ale tomu není vůbec tak a jasným důkazem je např. pravnilinka.cz, která údajně nabízí bezplatné poradenství a přitom si účtuje za dotaz o 500 znacích (max. 4 věty) 800 Kč!

Jak je to s pojištěním právní ochrany?

Platí se ročně a ona splátka může činit 500 Kč, ale klidně i 5 000 Kč. Záleží jen na tom, jaký typ pojištění si sami vyberete. Obrovskou výhodou je, že pokud máte pojistku právní ochrany, nemusíte se výdaji na právníka nebo soudem vůbec stresovat. Vše bude hrazeno za vás bez spoluúčasti, a to ještě včetně cestovních výdajů pojištěnce, nákladů na soudní znalce, svědky, znaleckých posudků a výdajů protistrany, pokud soud rozhodne o tom, že je pojištěnec musí uhradit.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU