Výcvik a trénování psa je drahý koníček. Na kolik vás vyjde?

26.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pořídili jste si psa a nechcete ho mít jen jako mazlíka? Chcete z něj výstavního šampiona, nebo dokonce záchranáře? A už jste si zjistili, kolik vás to bude stát?

Vycvičit psa nemusí být vždy jednoduché. Hodně záleží na samotném psovodovi a bez pochyby i na povaze psa daného plemene. U některých základní poslušnost a povely zvládnete s trochou snahy sami. U jiných, a zvláště pokud jste začátečník, je dobré navštívit cvičiště.

Kolik stojí výcvik, trénink psa

(zdroj: pixabay)

Cena tréninku základní poslušnosti

Přivolání, sedni, lehni a další u kynologa něco stojí. Cena se nejčastěji pohybuje okolo 1000 – 3500 Kč, ale odvíjí se hned od několika faktorů. Jedním z nich je samozřejmě praxe a vzdělání cvičitele. Dále pak výraznou roli hrají ceny pronájmu prostor, ve kterých se cvičí, pokud se samozřejmě výcvik neodehrává v blízkém parku. Sazbu za kurz také ovlivňuje jeho délka, intenzita, typ v tréninku a samozřejmě to, zdali je skupinový nebo individuální. Výdaje se navíc mohou dost prohloubit, pokud trenér dorazí za vámi, nikoliv vy za ním.

Cena je v neposlední řadě navíc závislá i na daném regionu. Za skupinový trénink pak může vypadat takto:

  • Výcvik u Heleny Hejzlarové v Praze – 10 lekcí za 2400 Kč + úvodní hodina 300 Kč, lekce trvá 55 min.
  • Výcvik u ForPes, z.s. v Teplicích – 11 lekcí za 1000 Kč, lekce trvá 60 min.
  • Výcvik u Radovana Lišky v Brně – 10 lekcí za 1500 Kč, lekce trvá 60 min.
  • Základní kynologická organizace Zlín – 10 lekcí za 850 Kč, lekce trvá 60 min.

Z tabulky jasně vyplývá, že podstatně levněji nás trénink vyjde v menších městech. Ve větších jsou ceny podstatně vyšší, ale za to nabízí větší výběr a více možností.

Kolik peněz si připravit na výstavy?

Na oficiální výstavy od ČMKÚ smí pouze pes s průkazem původu (PP). Pokud jej hodláte uchovnit, potřebujete:

  • Účast minimálně na dvou výstavách s dobrým výsledek – do 2000 Kč
  • Bonitace neboli kompletní posouzení – do 800 Kč

Další výstavy mohou začínat na pár stovkách a končit v řádech tisíců. Nejvíce se samozřejmě prodraží soutěže pro titul Interšampiona v zahraničí. V levném Polsku taková soutěž vychází okolo 40 EUR bez započítání dopravy, parkovného, občerstvení, apod.

Existují i různé ,,oříškyády“ a soutěže pro psy bez PP. Ty obvykle pořádají členové soukromých klubů, které se zaměřují i na trénink psů.

Výcvik vodících psů a kurzy canisterapie

V obou případech se může kompletní cena za vycvičeného psa vyšplhat až na 250 000 Kč. Do sumy není zahrnut jen výcvik, kurzy, testování a přednášky pro majitele, ale i pořízení psa, náklady na kvalitní stravu a péči včetně té zdravotní, a také pořízení pomůcek pro výcvik. Cena pouze jednoho kurzu pro asistenčního psa se pak pohybuje okolo 3000 – 5000 Kč.

Smutné je, že stát na výcvik asistenčních psů nepřispívá ani korunu. Vše je hrazeno pomocí dobrovolných příspěvků od sponzorů a dárců.

kolik stojí trénink psa

(zdroj: pixabay)

Cena za výcvik služebního psa pro policii

Výchova a výcvik v podstatě začínají už ve dvou měsících věku štěněte. Jednou ze společností, která profesionálně trénuje policejní a služební psy, je BTSC o.s. a její ceny jsou následující:

  • Základní poslušnost, 15 lekcí - 5100 Kč
  • Trénink obrany, 15 lekcí – 3375 Kč
  • Ochrana osob, 15 lekcí – 3675 Kč
  • Ostraha majetku, 15 lekcí – 3525 Kč
  • Výcvik obran + kousání, 15 lekcí – 6380 Kč

Samozřejmě je nutné brát v potaz, že lze podobné kurzy u jiných trenérů sehnat levněji, ale i draž. Některá cvičiště např. nabízejí 1 lekci obran do 200 Kč.

Policejní a služební psi, kteří jsou schopni vykonávat práci, na kterou byli cvičeni, můžou navíc dosáhnout hodnoty až 100 000 Kč. Po výslužbě jsou ale prodáváni za podstatně nižší ceny.

Na kolik vyjdou psí závody a soutěže?

Závody a soutěže se obvykle pořádají v soukromých klubech anebo na speciálních akcích v rámci letních táborů pro psy a jejich pány. Cena za účast v takové soutěži se pak pohybuje zhruba do 500 Kč. Členové klubu zpravidla mívají slevu, neboť jsou plátci členského poplatku.

Psí sporty jde ale s každým chlupáčem dělat levněji a bez poroty. Oblíbené dogfrisbee není v podstatě nic jiného než házení létajícího talíře a jeho následné donesení psovodovi. Agility neboli prolézání a zdolávání překážek lze zase trénovat ve volně dostupném psím výběhu, přičemž byste za výcvik s trenérem dali průměrně okolo 1500 Kč za 10 lekcí.

Jak najít cvičiště podle bydliště?

S vyhledáváním si můžete pomoci prostřednictvím vycvykar.cz. Web na mapě zobrazuje přes 300 cvičišť po celé republice. Cvičáky a psí školy ale taky můžete vyhledávat na hafici.cz.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU