Neproplacená neschopenka: Kdy nemáte nárok na náhradní mzdu a nemocenskou?

29.08.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Chřipka nebo angína dokáže člověka pěkně potrápit. Představa, že by navíc s horečkami musel stoprocentně fungovat v práci, je ještě mučivější. Jak je to ale s neschopenkou?

Neschopenku vám v případě nemoci může napsat pouze ošetřující lékař. Pokud se nejedná o běžné nebo sezónní onemocnění, jako je výše zmíněná angína, ideální je vystavení od odborného lékaře – v těhotenství od gynekologa, u psychických nemocí od psychiatra, u ozdravného pobytu v lázních od lázeňského doktora apod.

Od kdy platí neschopenka?

Dočasná pracovní neschopnost (DPN) trvá vždy ode dne, kdy byla vystavena. Nejlepší je nečekat a jít vše zařídit okamžitě, protože ji lze zpětně napsat pouze na 3 dny. Čím déle navíc budete otálet s návštěvou lékaře, tím déle si počkáte i na vyplácení finanční kompenzace.

Jak se vyplácí neschopenka?

Kdo může jít na neschopenku?

(obrázek autora)

 

Náhradní mzdu vyplácí zaměstnanci zaměstnavatel. Od 15. dne pak dostává nemocenskou od státu.

Pozor: OSVČ nemají náhradní mzdu, bývají jim pouze od 15. dne DPN vypláceny nemocenské dávky, takže jsou v podstatě první 2 týdny bez peněz. OSVČ totiž oficiálně nemá zaměstnavatele. Nemocenské dávky jsou navíc vypláceny pouze OSVČ, které se účastní na nemocenském pojištění.

 

Jediná výjimka v čerpání náhradní mzdy až od 4. dne pracovní neschopnosti platí u osob, které byly uvaleny do karantény. Ty mají nárok na vyplácení již od 1. dne.

Podmínky pro vystavení DPN

Podmínkou je účast na nemocenském pojištění, které z platu odvádí zaměstnavatel u HPP a ZPP. OSVČ si jej potom odvádí sami, účast na nemocenském pojištění je v případě OSVČ dobrovolná. Neschopenka je výjimečně možná i u osob, které pracují na DPP, ale jen v případě, kdy jejich průměrný měsíční výdělek přesáhne 10 000 Kč. Právě po přesáhnutí je zaměstnavatelem ze mzdy zaměstnance odváděno nemocenské pojištění. U DPČ je to pak víc než 2 500 Kč měsíčně. Zaměstnání navíc musí trvat déle než 15 kalendářních dnů.

Dále má kromě zaměstnanců a plátců nemocenského pojištění nárok na DPN: 

 

  • Pacient, který onemocněl v ochranné lhůtě – tj. 7 dní od ukončení pracovního poměru.
  • Osoba, která je evidovaná na ÚP jako uchazeč o zaměstnání a která onemocněla a nemůže docházet na kontaktní schůzky, anebo začít vykonávat nové zaměstnání – zde není nárok na nemocenské dávky.

 

 DPN navíc trvá i v případě, kdy během ní zaměstnanec odešel z práce a je aktuálně nezaměstnaný.

Kdo nemá nárok na nemocenskou?

Pokud vynecháme ty, kteří neodvádějí nemocenské pojištění, nárok na nemocenskou ale i náhradní mzdu je ohrožen v případě:

 

  • Pokud si způsobíte pracovní neschopnost úmyslně.
  • Pokud je způsobena vlivem alkoholu nebo drog (i v případě protialkoholického nebo protidrogového léčení).
  • Pokud je způsobena při rvačce.
  • Pokud je způsobena při páchání trestného činu z vaší strany.

 

V podobných případech výše náhradní mzdy i nemocenské klesá anebo na ni daný zaměstnanec vůbec nemá nárok.

Lze být na neschopence ve zkušební době?

Ano lze, ale je třeba brát v úvahu, že se zkušební doba prodlouží o součet dnů, které jste strávili v DPN. Proti výpovědi ze strany zaměstnavatele jste navíc chráněni jen prvních 14 dnů. Od 15. dne již můžete dostat výpověď.

Jak je to s vycházkami při DPN?

Vycházky může povolit ošetřující lékař. Maximální denní rozsah je pak 6 hodin a lékař stanoví jeho přesnou dobu, která musí být v rozmezí 7:00 – 19:00. Většinou je vydávána od 13:00 do 19:00, ale lze ji například i takto rozpůlit: 8:00 – 11:00 a 14:00 – 17:00.

Jak dlouho budu pobírat nemocenskou?

Nemocenské dávky můžete pobírat 380 dní od započetí DPN. První tři dny jsme ale ,,nemocní zdarma“ a poté 11 dní pobíráme náhradní mzdu. Tzn. že nemocenskou ve finále můžeme pobírat jen 364 dnů. Doba, kdy je vyplácena nemocenská, se navíc výrazně zkrátí, pokud pacient pobírá invalidní nebo starobní důchod, a to pouze na 70 dní

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY