Kometa Kamali! Dejte pozor, aby vás neoklamali!

29.08.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Českou reklamní kotlinu zaplavilo Kamali. Chytlavá píseň, chytlavá blondýna a smích. Reklama na Kamali na vás vyskakuje z televize, monitoru počítače, i rádia. Kdo vlastně stojí za spotřebitelskými úvěry Kamali?

Férová půjčka na několik dní,
bez drsných sankcí,
zkrátka solidní,
první desítku vám půjčí zadara,
a peníze do pár minut obstará.

Kamali, aby člověk nena Kamali,
tu pravou jste potka Kamali,
s Kamali jste Kamali.

Chytlavá píseň s roztančenou blondýnou. Působí letně, svěže, prostě jako popový klip z youtube. Je známo, že Češi si rádi půjčují, a Kamali by se mohlo dostat do podvědomí před jedním z hlavních období - Vánoci. Mezi hlavní faktory, které jsou pro Čechy důležité je rychlost vyřízení. Ale v čem tkví zrádnost spotřebitelských úvěrů? Kdo stojí za spolčeností Kamali?

Kamali - rychlá půjčka?

Z reklamy se může zdát, že jde o novou kometu na trhu spotřebitelských úvěrů. Nicméně pokud se podíváme blíže, tak zjistíme, že se jedná o značku z portfolia starého harcovníka na trhu rychlých půjček - společnost Home Credit, kterou vlastní nejbohatší Čech Petr Kellner. Dříve Kamali nesla název Japonská půjčka, kterou Home Credit přejmenoval a vytvořil novou značku ve svém portfoliu spotřebitelských úvěrů. Jedná se očividně o snahu k oslovení nového segmentu potencionálních zákazníků a vytvoření si "konkurence" pro již zavedenou značku Home Credit, která působí více seriózně, než rozjuchaná Kamali.


Čtěte také:


RPSN, co to je?

Při sjednávání rychlých půjček dbejte především na hodnotu RPSN. I bezúročné půjčky totiž v sobě skrývají "úrok" - náklady za poskytnutí půjčky a ty u rychlých půjček bývají lichvářské. RPSN je roční procentní sazba nákladů. To znamená, že to je vlastně roční cena za půjčené peníze. RPSN v sobě zahrnuje všechny poplatky, úroky a další náklady spojené s úvěrem. společnosti poskytující půjčky musí uvádět RPSN u úvěrů od 5 000 Kč do 1 880 000 Kč, u hypoték atd. Pokud sazbu RPSN poskytovatel úvěru neposkytne je úvěr automaticky úročen diskontní sazbou ČNB. RPSN bývá lehce nadhodnocen kvůli výpočtu.

1. příklad: Půjčíte si na rok 10 000 Kč, s RPSN 48,50 %. Za rok tedy zaplatíte maximálně 14 850 Kč.

2. příklad: Půjčíte si na dva měsíce 10 000 Kč, RPSN bude 62,70 %. Za dva měsíce zaplatíte maximálně 11 045 Kč. 

Ano, za rychlé půjčky by měl být vysoký úrok, ale u některých společností překračuje RPSN všechny meze. I ve "slavné" reklamě Kamali si můžete malým písmem přečíst: "U půjčky 10 000 Kč na 30 dní je splátka 10 330 Kč, ověřovací poplatek 1 Kč, úrok 0 % p.a., RPSN 48,50 % a celkem zaplatíte 10 331 Kč."

Pozor! Rychlé půjčky mohou mít RPSN v řádech stovek až tisíců RPSN!

V dnešní době je sjednání rychlého úvěru velmi snadné, a vše se zdá výhodné, ale znáte přísloví "Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají"? A pokud již nemáte zbytí porovnejte si podmínky u více produktů, srovnejte jejich RPSN, a případné postihy při nesplácení. Může se snadno stát, že kvůli půjčce na nový mobil přijdete o zařízení obýváku. Zvažte tedy radši dvakrát, jestli úvěr potřebujete. Co dělat, pokud máte nečekané výdaje? Pár řešení bychom měli...

Tak si dejte pozor, aby vás poskytovatelé rychlých půjček neoklamaly.
A výši splátek neoplakali!

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY