Investujeme do podílových fondů

23.10.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Podle AKAT, tedy Asociace pro kapitálový trh, je zřejmé, že každý sedmý Čech investuje do podílových fondů. Začínáme se tedy o investice zajímat více než dřív a ukládáme finance i jinam než na bankovní účty.

Na konci letošního června bylo podle Asociace pro kapitálový trh (AKAT) v domácích a zahraničních fondech nabízených u nás zainvestováno přes 455 miliard Kč. Je to doposud nejvyšší částka v našich novodobých dějinách a Češi se tak investičně přiblížili západní Evropě. Suma objemu majetku našich investorů dosahoval ve druhém čtvrtletí letoška 1,337 bilionu Kč.

Češi investují nejvíce v novodobých dějinách

Lepší výkonnost fondů

Nárůst aktiv není podle odborníků dán jen novým přílivem vkladů. Může za to také vývoj cen na finančních trzích. Za rychlejším růstem akciových a smíšených fondů totiž stojí jejich lepší výkonnost v uvedeném období.

Podle finančních analytiků se také ukázal větší příklon investorů k dlouhodobějším a strategičtějším úložkám. Dokazuje to struktura nárůstu aktiv. Dynamičtější investice, akciové a smíšené fondy totiž zaznamenaly rychlejší růst než konzervativní dluhopisové a fondy peněžního trhu.


Čtěte také:

Jak poroste světová ekonomika příští rok?

5 tipů, jak správně investovat do podílových fondů

Investice do fondů pro začátečníky

Rostou i vklady bankovních domů

Od začátku letošního roku 2017 zaznamenal majetek ve fondech kolektivního investování nárůst o 25,47 miliardy Kč. To je navýšení o 5,92 %. Ale vklady českých domácností v bankách za stejné období narostly také, nárůst činí 4,3 %. Při tomto srovnání zas příliv financí do podílových fondů nevypadá tak velkolepě.

Struktura úspor českých domácností se zase tak výrazně nemění. České domácnosti mají stále značnou část úspor na bankovních vkladech. Růst majetku ve fondech tedy musíme vnímat i v souvislosti vývoje objemu vkladů v bankách.

Oblíbené smíšené fondy

Majetek v podílových fondech podle AKAT vzrostl během druhého čtvrtletí roku letošního roku o 10,48 miliardy Kč. Nárůst majetku zaznamenala aktiva smíšených, akciových, fondů, strukturovaných fondů. V nedávné době rostly také nemovitostní fondy. V poklesu naopak pokračují fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy.

Kategorie smíšených fondů se skládá z širokého spektra od smíšených konzervativních až po smíšené dynamické fondy. Mnoho zajištěných fondů je také klasifikováno jako smíšené, takže proto je v nich nejvíce aktiv.

Vítězství marketingu nad zkušeností

Významným je také fakt, že smíšené fondy se klientům v bankách velmi snadno prodávají. Některé z nich se totiž klientům prezentují jako držitelé velké části majetku v akciích, takže maximalizují výnos. Jakmile naopak začnou ceny aktiv kolísat, míří jejich prostředky do dluhopisů nebo hotovosti. Tak naopak chrání investici před výraznějším poklesem.

Tento postup může být kontraproduktivní, protože má vyšší transakční náklady a často vede k výrazně podprůměrné výkonnosti. Je to vlastně vítězství marketingu nad zkušeností. Investoři by na tom totiž byli většinou lépe, kdyby si stanovili pevnou alokaci aktiv. Příkladem typicky vyváženého portfolia jsou z 60 % akcie a z 40 % dluhopisy. A podobné portfolio by měli držet bez ohledu na to, čím právě prochází trh.

Časté chyby

Podle odborníků z finančních trhů se stále pohybujeme v prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb. Bankovní vklady jsou pod mírou inflace a výnosy kvalitních vládních dluhopisů se pohybují poblíž historických minim. Proto hledají investoři alternativy.

Současné tržní podmínky pak některé investory motivují k podstupování nadměrného rizika, které je může dovést ke ztrátě kapitálu. Příkladem může být nákup jednotlivých firemních dluhopisů bez prověřování bonity emitenta, případně koupě populárního bitcoinu. Takové chování často vedlo k nepříjemným a trvalým ztrátám.

Jak investovat do podílových fondů?

  • S investováním můžete začít třeba hned u své banky. Mezi největší zprostředkovatele fondů kolektivního investování u nás patří skupina České spořitelny, skupina ČSOB, skupina Komerční banky, Conseq a skupina UniCredit Bank. Investovat můžete klidně třeba jen 500 korun měsíčně.
  • Pokud dlouhodobě investujete v malých částkách, je vlastně jedno, kdy do fondu vstoupíte. U jednorázových a velkých investic to je ale jinak. Vhodné je totiž fond koupit vždy, když jsou ceny na finančních trzích nízko.
  • Chybou investorů bývá, že z fondů odcházejí ve chvíli, kdy se finančním trhům nedaří, protože chtějí zachránit alespoň to, co jim zbylo. Jenže v těchto případech odejdou vždy se ztrátou. Správně by měli postupovat opačně: Když se finančním trhům nedaří a ceny jsou na minimech, investor by měl navýšit své investice. Jedině tak totiž nakoupí levně.
  • Zkušení investoři svým kolegům bez praxe většinou radí, aby investovali a o situaci na finančních trzích se starali teprve po vypršení stanoveného investičního horizontu. Fakt, že ceny na finančních trzích klesají a stoupají, je totiž naprosto standardní.
  • Chcete z fondu vystoupit? Pak jedině tehdy, když jsou ceny na finančních trzích vysoko. Tehdy si lze totiž z fondů odnést pokud možno nejvyšší zhodnocení investovaných peněz.
  • Nezapomínejme, že podílové fondy, to je kolektivní investování. Když se pro ně rozhodnete, musíte počítat s faktem, že za správu svých peněz musíte správci fondu zaplatit. Hodnota poplatku je v procentech objemu investovaných peněz. Platí se ale také vstupní poplatek a roční poplatek za správu investovaných peněz. Některé fondy si také účtují výstupní poplatek.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ