Nezvládáte dluhy? Pomozte si splátkovým kalendářem

01.11.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Ocitli jste se v dluhové pasti a nevíte, jak se z ní dostat? Nezvládáte řádně hradit pohledávky? Nedokážete zaplatit celý dluh najednou? Víme, co vám může pomoci!

Plno lidí se zadluží právě na půjčkách od bankovních i nebankovních společností. Faktem ovšem je, že si ani nemusíte brát úvěr, abyste se zadlužili. V podstatě stačí jen opomenout malou platbu nebo nedoplatek na inkasu a problémy jsou na světě. Na dluhu o hodnotě pár kaček pak za několik let naskáčou úroky, popř. i pokuty, a jeho doplacení už nebude žádná sranda.

Co dělat, když nezvládám splácet půjčku?

Nezaplatili jste splátku anebo má teprve k něčemu takovému dojít? V tom případě spěchejte na nejbližší pobočku banky a finančního poradce o potížích se splácením informujte – ideálně s předstihem. Přímá konfrontace má hned dva důvody.

Zaprvé na vás uvidí snahu a píli řešit problémy a zadruhé má podle Bankovního kodexu povinnost řešit finanční potíže svých klientů. Je tedy poměrně reálné, že vám sám nabídne řešení. Mohou to být třeba lepší podmínky úvěru, jako je např. změna výše splátek, jejich odložení nebo prodloužení doby splatnosti. Podobná řešení se nabízejí především tehdy, pokud dluh ještě není tak velký a nepřevyšuje příjmy klienta. Co ale můžeme dělat, pokud nedlužíme zrovna málo?

Oddlužení a osobní bankrot? Hloupost!

Vyhlášení osobního bankrotu je jedním z řešení krajní nouze. Navíc i to vám musí povolit soud. Ke schválení dojde jen tehdy, pokud by se ukázalo, že je dlužník v příštích pěti letech schopen doplatit alespoň 30 % pohledávek a navíc i zvládne vyžít pouze z životního minima, které v roce 2017 pro jednotlivce činí 3 410 Kč. Pokud soud s návrhem na vyhlášení osobního bankrotu bude souhlasit, věřitelé se rozhodnou, zdali bude majetek dlužníka rozprodán anebo bude dlužník pohledávky pravidelně doplácet prostřednictvím splátkového kalendáře.

Jak na splátkový kalendář

O splátkovém kalendáři hovoří i insolvenční zákon. A rozhodně se o něj nežádá jen v případě osobního bankrotu. Běžně je součástí úvěrových a hypotečních smluv. Minimálně uvažovat byste o něm měli ve chvíli, kdy nejste schopni splatit dluhy najednou. Důležité je, abyste jste s návrhem na splátkový kalendář přišli sami. Podejte tedy bance či jiné společnosti žádost o umožnění splátkového režimu.

Zde je dobré vědět, že se daná společnost sama rozhodne, zdali vám splátky budou umožněny. Každá má navíc v rámci této problematiky jiná pravidla. Některá splátkový kalendář uznává pouze od určité výše dluhu, jiná jen když by neprodlená úhrada znamenala újmu. K žádosti navíc raději přidejte i důkazy o tom, že jste schopni dlouhodobě splácet – výpisy z účtu, pracovní smlouvu apod.


Čtěte také: 

Co dělat, když nezvládám splácet?

Srovnání neúčelových spotřebitelských úvěrů


Smlouva o uznání dluhu

Jestliže bude splátkový kalendář schválen, bude mu předcházet smlouva a uznání dluhu. Do té lze rovnou zahrnout i dohodu o splátkovém kalendáři, případně ji přiložit jako dodatek. Za povolení zaplatit dlužnou částku ve splátkách se hradí správní poplatek ve výši 400 Kč.

Pozor: Smlouvu mějte za všech okolností zpracovanou písemně – kvůli ochraně věřitele i dlužníka.

 

Ve smlouvě/dohodě o splátkovém kalendáři pak nesmí chybět:

  • Jméno a příjmení obou smluvních stran, včetně bydliště, popř. sídla firmy
  • Dlužná částka
  • Výše splátek
  • Způsob úhrady
  • Datum úhrady splátek
  • Podpisy obou stran

Předem si navíc definujte, co má znamenat datum úhrady jednotlivých splátek, ať předejdete případným dohadům a sporům. V naprosté většině případů se totiž nejedná o termín, kdy mají být peníze odeslány z účtu dlužníka, nýbrž kdy mají být už dávno na účtu věřitele.

Nezvládám splácet dluhy

Jestliže dojde k porušení dohody/smlouvy splátkového kalendáře, dlužník bude k uhrazení pohledávky nejprve vyzván písemně. Pokud bude výzva ignorována, příslušný orgán začne s vymáháním, a to klidně i formou exekuce. Aktuální úrok z prodlení je pak stanoven ČNB na 8,05 % p.a.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY