Jak děti finančně zajistit bez rizika?

02.01.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Slyšíme kolem sebe, jak zabezpečit své děti, jak je nenechat napospas, kdyby se s rodiči náhodou něco stalo. Všechny jsou samozřejmě nejlepší a nejvýhodnější, a to pro každého. Tyhle kampaně asi marketérům nebaštíte, ale pro jistotu vám poradíme, jak neudělat chybu.

Někdy už v porodnici se mohou novopečení rodiče dozvědět, jak dítě pojistit, proti nemocem a úrazům, pořídit mu životní pojistku nebo alespoň stavební spoření. Dítě bude dospělé v osmnácti a čas je skutečně relativní veličina, letí rok od roku rychleji. Může se tak stát, že za necelých dvacet let budou mít zmíněné benefity zcela jiné hodnoty a výsledky než se dnes zdá. Vy i váš potomek taky můžete mít za dvacet let zcela jiné potřeby. Probereme jednotlivé produkty.

Pojistka a spořicí účty

S pojištěním právě narozeného dítěte nemusíte úplně spěchat, ale ani je dlouho neodkládejte, čert nikdy nespí. Odborníci radí dítě pojistit před vážnými úrazy nebo nemocemi. Měli byste myslet na to, že mohou nastat dlouhodobé komplikace závažných chorob a trvalé následky úrazů. Můžete přidat také pojištění invalidity nebo ošetřovné, pokud se budete muset starat o nemocné dítě. Pojistit dítě proti menším úrazům sice taky můžete, ale z těch se snad rychle vylíže. Je proto lepší spořit dítěti třeba na studium. Dítě ale nemusíte pojistit, stačí vaše životní pojistka a dítě tam jen doplnit. Bude stejně zabezpečeno, jakoby mělo vlastní pojistku a přijde vás to levněji.

Podílové fondy

Dnes je to asi nejlepší varianta spoření pro dítě až do jeho dospělosti. Podílové fondy mohou být rizikové, ale také mohou přinést vyšší výnos než například spořicí účty. Vybírat se dá z akciových, dluhopisových, nemovitostních a dalších. Pro menší částky můžete využít smíšené fondy. Při pravidelných splátkách vás nemusí tolik pálit ani kolísání trhů, protože nákupní ceny se průměrují. Nemusíte státu po třech letech ani odvádět 15 % daně z výnosu, vaše peníze nejsou vázány a máte je kdykoliv k dispozici. A nehrozí ani žádné penále za to, když přestanete peníze do fondu posílat.

Jak spořit dětem?

Stavební spoření

Nevýhodou stavebka je, že stát občas mění podmínky pro zhodnocení peněz. To nakonec může během dvaceti let přinést nižší sumu, než s jakou jste počítali. Časem se také efekt státní podpory snižuje a zhodnocení klesá. Spoření je nejvýhodnější při dodržení šestileté základní lhůty.

Penzijní spoření

I dítěti můžete od loňska založit doplňkové penzijní spoření. Proti penzijnímu připojištění je výhodou, že se peníze investují stejně jako v podílových fondech. Lze tak dosahovat stejného zhodnocení. Každý měsíc navíc stát pošle na tisícikorunu příspěvek 230 Kč. To zní sice dobře, ale za 18 let si potomek může vybrat pouze třetinu naspořených peněz. Sice se získaným zhodnocením (to je třeba zdanit), ale bez státního příspěvku.

Investiční životní pojištění

Zde byste asi neměli podlehnout, protože obě varianty je skutečně lepší oddělit. V rámci životního pojištění můžete dítě ochránit, pro zhodnocování peněz, ale raději vsaďte na podílové fondy nebo stavební spoření. Investiční životní pojištění je produkt, který je na začátku hodně stojí a je zbytečné platit poplatky navíc. Jinde se jim můžete vyhnout, anebo je můžete platit menší.

Vlastní účet

Některé finanční produkty mohou děti využívat samy. Po korunkách, které nahromadí v prasátku, jim později můžete založit dětský účet s vlastní kartou. Děti tak povedete k hospodaření s penězi. Na účet posíláte kapesné, potomek s nimi může zkoušet pracovat on-line. Vy máte supervizi a můžete povolovat či zakazovat určité funkce. Třeba pak dítě kapesné neutratí za dva dny. A až bude dospělé, banka mu může poskytnout například půjčku. A potomek už bude dostatečně informovaný, aby peníze raději nevyužil, případně je neutratil za zbytečnosti.

 

Na co myslet při zajištění dítěte?

  • Jestliže se rozhodnete založit pro dítě nějaký finanční produkt, myslete na to, že se vaše požadavky mohou v čase měnit. Produkt by proto měl být flexibilní.
  • Pokud chcete pojistit zdravotní rizika dítěte, použijte vlastní životní pojištění, dítě přidejte na smlouvu.
  • Při zhodnocování peněz na školné nebo na start do života - nejideálnější jsou podílové fondy.
  • Učte dítě finanční zodpovědnosti. Využijte proto bankovního konta pro děti.
  • Kolik můžete uspořit?

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 31 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ