Kdy vám zvýší mzdu?

11.04.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Zvýšila se průměrná mzda, minimální a dokonce i ta zaručená, ale váše pořád stagnuje? Chtěli byste víc a ani si netroufnete přemýšlet, kdy k tomu dojde? Zjistěte, co se dá dělat.

Existují firmy, ve kterých se mzda navyšuje každé dva roky anebo dokonce i jednou za rok. Ne všichni zaměstnanci ale mají takové štěstí. Nebudeme si nic nalhávat – někde se výplata nepohne směrem nahoru ani za 5 let, a pokud ano, tak jen z důvodu inflace. Na jakou mzdu tedy máte vůbec nárok?

Minimální, průměrná a zaručená mzda

  • Minimální mzda je nejnižší možné finanční ohodnocení v pracovním poměru – 12 200 Kč/měsíc v České republice pro rok 2018.
  • Průměrná mzda se počítá sečtením výplat a následným vydělením výsledku počtem zaměstnanců. Za poslední čtvrtletí roku 2017 činila 31 646 Kč.
  • Medián mezd za poslední čtvrtletí roku 2017 byl 27 320 Kč.
  • Zaručenou mzdu můžeme rozdělit do 8 skupin, které jsou seřazeny podle toho, co daná pracovní pozice obnáší. V praxi by to mělo vypadat takto:
  1. skupina

12 200 Kč/měsíc

73,20 Kč/hodina

  1. skupina

13 500 Kč/měsíc

80,80 Kč/hodina

  1. skupina

14 900 Kč/měsíc

89,20 Kč/hodina

  1. skupina

16 400 Kč/měsíc

98,50 Kč/hodina

  1. skupina

18 100 Kč/měsíc

108,80 Kč/hodina

  1. skupina

20 000 Kč/měsíc

120,10 Kč/hodina

  1. skupina

22 100 Kč/měsíc

132,60 Kč/hodina

  1. skupina

24 400 Kč/měsíc

146,40 Kč/hodina

Průměrnou mzdu ve svém oboru si pak můžete ověřit na srovnávači platů. Základní (celorepublikové) je samozřejmě zadarmo, za rozšířenější, např. regionální srovnání, je zde už poplatek.

Zvýšení mzdy po zkušební době

Mzda se zaměstnancům velice často zvyšuje už po úspěšném zvládnutí zkušební doby. K navýšení nejčastěji dochází o 1000 – 4000 Kč měsíčně. Pokud vám zaměstnavatel toto přilepšení nenabídl sám, můžete o něj zkusit zažádat. Nejlepší je ale informovat se již při samotném pracovním pohovoru.

Žádost o zvýšení mzdy - vzor, kdy je vhodné zažádat a jak

zdroj: Shutterstock

Kdy zažádat o vyšší mzdu?

Personalisté tvrdí, že nejlepší je zažádat o navýšení nejdříve po dvou letech, pokud se vám tedy po určité době nenavyšuje automaticky, jak již bylo řečeno na začátku. Faktem ale je, že k takové žádosti potřebujete mít pádný důvod. Čím víc takových důvodů máte, tím větší je šance, že dostanete víc. Můžeme mezi ně řadit např.:

  • Absolvování vysoké školy
  • Absolvování zkoušky ověřující další vzdělávání – kvalifikace, přídavné kurzy apod.
  • Nárůst objemu práce, kterou vykonáváte.
  • Společnost má díky vám vyšší zisky.
  • Společnosti se díky vám snížily náklady.
  • Schopně vedete tým, který má vynikající výsledky.
  • A další.

Vyšší mzda bohužel nezávisí jen na vás, ale samozřejmě i na aktuálním stavu firmy, případně i na povaze a náladě zaměstnavatele. Rozhodně o zvýšení nežádejte, pokud v podniku dochází ke ztrátám anebo jestliže řádně neplníte své povinnosti. Šance na úspěch pak mají především ti, kteří si zažádají před vytvořením finančního plánu na další rok.

O kolik si říct?

O tom je dobré pořádně popřemýšlet. Buďte realisti a nežádejte o žádné přemrštěné sumy, stejně je totiž nezískáte a navíc budete vypadat hloupě. Dobré je hovořit spíše o procentech, a to ideálně o 5 – 10 % z vaší průměrné mzdy. Vyjádřit se ale můžete i v řádech stovek nebo tisíců. Použít lze obě varianty. Žádost formulujte bud slovně anebo písemně. Záleží na tom, co je vám milejší anebo méně nepříjemné.

Vzor žádosti o zvýšení mzdy

Název firmy

K rukám ………………………..

Sídlo firmy

                                                                                                                                                         V…….…… dne ………….

Věc: Žádost o zvýšení měsíční mzdy

Vážený pane řediteli/paní ředitelko,

obracím se na Vás s žádostí o zvýšení měsíční mzdy. Ve společnosti ……………. pracuji již 5 let. Během zmíněné doby poctivě plním zadané úkoly a projekty, díky čemuž má firma vyšší zisky. Během minulého roku jsem navíc absolvoval přídavný kurz, a zvýšil si tak vzdělání v oboru.

Na základě těchto důvodů si Váš tedy dovoluji požádat o navýšení o 10 %, tj. z 30 000 Kč na 33 000 Kč.

 

S úctou

Vaše jméno

 

Vaše adresa

Co dělat při odmítnutí?

Pokud šéf vaši žádost zamítl, nedá se nic dělat. Teď zkrátka na zvyšování nebude nejvhodnější doba. Zkusit to znovu můžete zase za pár měsíců. Mezi další možnosti pak patří:

  • Zvýšit si kvalifikaci a díky tomu se dostat na lepší pracovní pozici.
  • Pracovat u firmy jako OSVČ, nikoliv jako zaměstnanec. I tím můžete docílit zvýšení, a to už minimálně proto, že osoby výdělečně činné často odvedou na daních méně než zaměstnanci. Buďte ale na pozoru – jsou zde nevýhody především v oblasti slabšího sociálního zabezpečení a v tom, že OSVČ nechrání zákoník práce.
  • Zkusit se poohlédnout po jiném zaměstnání. Plno personalistů říká, že je dobré po pár letech změnit zaměstnavatele právě proto, že je při změnách práce větší platová dynamika.

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: DANĚ