7 daňových chyb studentů na letní brigádě

30.05.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Mnozí studenti si během studia přivydělávají, nejvíce potom během letních měsíců. I pracující studenti však musí věnovat dostatečnou pozornost daňovým záležitostem. Jak neplatit zbytečně vyšší daně? Na co si dát pozor?

Studenti nejčastěji při studiu pracují na zkrácený úvazek, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. Jakých daňových chyb se vyvarovat?

Neuplatňují daňové slevy

Všichni zaměstnanci mají nárok na základní měsíční daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč, tedy i pracující studenti. Pro uplatnění této daňové slevy není potřeba dokládat žádný tiskopis, stačí u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani. Studenti dále mají nárok na měsíční daňovou slevu na studenta ve výši 335 Kč, pro její uplatnění je potřeba mzdové účetní doručit potvrzení o studiu. Při splnění legislativních podmínek mohou studenti uplatnit i další slevy (např. na invaliditu) nebo daňové zvýhodnění na děti. Bez podepsaného prohlášení k dani u zaměstnavatele nelze ale daňové slevy uplatňovat.


Podepíšou dvě daňová prohlášení

Studenti pracující pro dva zaměstnavatele současně mohou mít prohlášení k dani podepsáno pouze u jednoho z nich. Na dané období, minimálně kalendářní měsíc, lze podepsat prohlášení k dani pouze u jednoho zaměstnavatele. V žádném měsíci nemohou být daňové slevy uplatněny dvakrát.

Daně řeší jen u jednoho zaměstnavatele

Při práci pro dva zaměstnavatele je potřeba počítat s tím, že daňové záležitosti se řeší u každého zaměstnavatele individuálně. Je tedy možné pro jednoho zaměstnavatele pracovat např. na dohodu o pracovní činnosti a pro druhého na dohodu o provedení práce, přičemž podmínky pro výpočet daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění se posuzují zvlášť u každého zaměstnavatele. Je tedy nutné např. oznámit zdravotní pojišťovnu oběma mzdovým účetním apod.

Daňové přiznání a dva zaměstnavatelé

(foto: Shutterstock)

Nepodají daňové přiznání

V případě práce v některém měsíci současně pro dva zaměstnavatele, kdy je z dosaženého příjmu u obou zaměstnavatelů odvedena zálohová daň z příjmu, je nutné podat za rok 2018 daňové přiznání. To platí i pro pracující studenty. Roční daňové záležitosti v takovém případě nemůže za zaměstnance vyřídit žádný ze zaměstnavatelů.

Neřešení vratky daně

Odvedenou zálohovou daň nebo srážkovou daň mohou studenti získat částečně nebo v plném rozsahu zpět, pokud jejich vypočtená roční daň před slevami je nižší než celková částka ročních daňových slev, při uplatnění roční slevy na poplatníka a roční slevy na studenta tedy do částky 28 860 Kč. Při uplatnění dalších slev je to ještě více. Když je hrubá odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně a není u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani, tak je z hrubé odměny odvedena 15% srážková daň. I odvedenou srážkovou daň z příjmu je přitom možné obdržet v částečném rozsahu zpět, podmínkou je však podání daňového přiznání, roční záležitosti nemůže v takovém případě vyřídit zaměstnavatel.

Nepožádání o roční zúčtování daně

Studenti pracující pouze pro jednoho zaměstnavatele nebo více zaměstnavatelů postupně za sebou mohou posledního zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daně. Studenti, kteří pracovali pouze po část roku a odvedli nějakou částku zálohové daně, potom po provedeném ročním zúčtování daně obdrží část daně zpět. Za několik měsíců totiž nevyčerpali daňové slevy. V ročním zúčtování se uplatní daňová sleva na poplatníka vždy v plném ročním rozsahu 24 840 Kč a při splnění zákonné podmínky studia se uplatní v plném ročním rozsahu i sleva na studenta.


Opomenutí daňových odpočtů

I studenti mají při splnění zákonných podmínek na daňové odpočty (např. životního pojištění, doplňkového penzijního spoření). Daňové odpočty lze však uplatnit pouze jednou za rok, a to buď v ročním zúčtování daně, nebo v daňovém přiznání. A to i při práci např. šest měsíců během roku 2018.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ