Jak na příjmy z pronájmu v daňovém přiznání

11.02.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Termín podání daňového přiznání se nám pomalu blíží. Své příjmy nebudou danit jen OSVČ, ale i někteří zaměstnanci a samozřejmě všichni, co mají zisky plynoucí z pronájmu. Jakým způsobem?

Daňové přiznání musí být podáno do konce března. Vzhledem k tomu, že posledního spadá na víkend, termín se posouvá na pondělí 1. dubna. Bez postihu můžete vyplněný a podepsaný tiskopis podat ještě do dalších 5 pracovních dnů.

Co je dobré vědět o příjmech z nájmu?

Hned pro začátek je dobré zmínit, že tento druh příjmu spadá pod příjmy pasivní. To znamená, že se jedná o pravidelný výdělek, na který ale nebylo vynaloženo žádné zvýšené úsilí, čili nešlo o zaměstnání, brigády ani samostatně výdělečnou činnost nebo podnikání.

Pokud vlastníte byt, který nevyužíváte k vlastnímu bydlení a chcete jej dlouhodobě pronajímat osobám, které shání podnájem, nepotřebujete k tomu žádné živnostenské oprávnění. Vystačíte si s nájemní smlouvou, kterou ale bude třeba společně s daňovým přiznáním doručit finančnímu úřadu. U krátkodobého pronájmu, který slouží spíše za účelem byznysu, už potřebujete mnohem více zařizování. Ale o tom až někdy příště.

Příjmy z pronájmu nepodléhají odvodům na sociální ani zdravotní pojištění. Pokud je však pronájem vaším jediným příjmem, je vaší povinností si platit zdravotní pojištění jako OBZP, sociální platit nemusíte.

Zdanění příjmů z pronájmu nemovitosti v daňovém přiznání

Zdroj: Shutterstock

Jak se daní příjem z pronájmu?

Důležité je vědět, že tyto příjmy nelze zdanit v ročním zúčtování daně u zaměstnavatele. I zaměstnanci, kteří mají příjmy plynoucí z pronájmu, tedy budou muset letos podat daňové přiznání. V tiskopisu se pak jedná o přílohu č. 2, jejíž součástí jsou i pokyny k vyplnění.

Sazba daně činí 15 % po odečtení výdajů. Jsou zde stejně jako v případě podnikání 2 možnosti zdanění. Tím prvním je využití reálných výdajů za předpokladu, že si od všeho schováváte účtenky a faktury. Tím druhým je pak samozřejmě paušál. Ten mohou pronajímatelé uplatnit ve výši 30 %, maximálně však do částky 300 000 Kč za předpokladu, že je vedena evidence příjmů a pohledávek, které vznikly v souvislosti s nájmem.

Při uplatnění paušálu je navíc možné využít slevu na manžela/manželku a daňové zvýhodnění na děti. Výhodnější pak pro vás bude vždy to zdanění, které vám vytvoří nízký daňový základ.

Je třeba ještě dodat, že u příjmů z pronájmu platí jedna obrovská výhoda oproti příjmům ze zaměstnání anebo výdělečné činnosti. I kdyby se ve vašem případě mělo jednat o opravdu nadstandardně vysoké nájmy u obsazených nemovitostí, nejste povinni platit solidární daň se sazbou 7 %.

Co lze považovat za skutečné výdaje?

Mezi výdaje lze zařadit náklady na údržbu a popř. i na úpravy nemovitosti. Dále lze také uplatnit i náklady na vybavení, poplatky realitní kanceláři, příspěvky do fondu oprav a samozřejmě také platbu daně z nemovitých věcí. Odečíst lze navíc i úroky z hypotečního úvěru.

V některých případech si lze odečíst i výdaje na cestu automobilem za účelem převzetí nájemného. Výše paušálního výdaje na dopravu činí 5 000 Kč, bez toho aniž by musela být vedena kniha jízd. Vozidlo ani nebude předmětem silniční daně.

 

Kdy lze odečíst úroky z hypotéky z daní?

Úroky na hypotéce jsou samozřejmě poměrně vysokým výdajem. V případě příjmů z pronájmu lze však úroky z úvěru na bydlení odečíst pouze tehdy, pokud jsou v rámci zdanění uplatněny skutečné výdaje, díky čemuž vznikne daňová úspora.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 5 krát