Příští rok připlatíme státu za cigarety, alkohol i výhry

28.06.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Od příštího roku nejspíše poroste spotřební daň na alkohol a cigarety, ale i poplatky za vklad do katastru nemovitostí a stát zdaní výhry. Kolik zaplatíte státu na odvodech navíc?

Vláda ANO a ČSSD má výdajově náročný program a jak dochází ekonomice dech, tak státní dluh roste a peníze se zkrátka někde vzít musí. Co všechno podraží kvůli vyšším daním? A jaké poplatky porostou?

Našla vláda peníze ve zvyšování daní a poplatků?

Jak porostou daně a další poplatky v roce 2020?

Zdroj: Shutterstock

Stát vaše zdraví ochrání daněmi!

Proud příjmů způsobený růstem české ekonomiky začíná slábnout a vláda musí začít zvyšovat daně a poplatky, aby mohla ufinancovat svoji politiku. A začíná od neřestí.

Od roku 2020 chce stát zvýšit spotřební daně z lihu a tabákových výrobků

Spotřební daň z lihu má od nového roku vzrůst o 13 %. Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného by měly dle návrhu ministerstva vzrůst přibližně o 10 %.

Podle ministerstva financí bude spotřební daň růst u minimální sazby o 5,4 Kč na krabičku cigaret. U půllitrové lahve 40% lihoviny by cena kvůli zvýšení spotřební daně měla vzrůst o 9,1 Kč, což oznámila Unie výrobců a dovozců lihovin.

Češi patří v užívání alkoholu a cigaret na evropskou špičku a výdaje na léčení následků užívání cigaret a alkoholu sahají do desítek miliard korun.

Pít se bude vždy, i kdyby na chleba nebylo, a tak si vláda zaručí dostatečný příjem do státní kasy. Navíc dostupnost a obliba (již u mladistvých) alkoholu je v Česku opravdu vysoká

"Zatímco průměrná mzda se v České republice mezi lety 2009 až 2018 zvýšila téměř o polovinu, například spotřební daň z lihu se zvýšila naposledy v roce 2010," uvedla ministryně financí Alena Schillerová. 


Čtěte také:

Nová pravidla oddlužení - přínos pro dlužníky, exekutory či pro věřitele?

Kdy budou hotovy dálnice v Česku? Nejdříve v roce 2050


Vyhráli jste? Zdanili jste?

Další neřestí nejednoho Čecha je loterie, sázky a ostatní hazardní hry. I na tento segment lidí vláda ANO a ČSSD myslí a od zbavení jejich neřesti jim chce pomoci formou zdanění výher.

Od nového roku se dle daňového balíčku ministerstva financí budou zdaňovat výhry v hodnotě nad 100 tisíc Kč.

Tyto výhry jsou nyní od daně z příjmu osvobozeny, ale nynější vládní návrh počítá s tím, že výhry již osvobozeny od daně z příjmů nebudou. Šťastným výhercům v loteriích, sázkách či ostatních hazardních hrách bude nově stržena 15% srážková daň. Tato změna se bude týkat výherců ve Sportce, Eurojackpotu a v dalších komerčních produktech. Navíc zdanění budou podléhat i výhry nad 100 tisíc Kč ze státní loterie Účtenkovka.

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí za 2 000 Kč

Poplatek za vklad do katastru nemovitosti nejspíše vzroste od Nového roku dvojnásobně na 2 000 Kč, což vláda zdůvodňuje tím, že od posledního růstu (v roce 2012) vzrostly administrativní náklady i inflace. Navíc poplatek za vklad do katastru nemovitosti je v Česku jeden z nejnižších v rámci Evropy.

Sektorová daň pro banky a další instituce

ČSSD by ráda zavedla sektorovou daň pro banky, která by snížila miliardy ze zisku každoročně odvedené bankovními institucemi ve formě dividend do zahraničí. ANO je nicméně proti a Andrej Babiš by raději zavedl fond, který by sloužil pro financování budování školních hřišť, školek a dalších celospolečensky důležitých budov.

Nicméně řada opozičních stran by sektorovou daň zavedla. Tak uvidíme, jak se daňové změny dotknou dividend odcházejících do zahraničí.

Dálniční známka za 2 000 Kč

Ceny dálničních známek nejspíše vzrostou až v roce 2021, kdy se chystá změna systému dálničních známek na elektronický. Ovšem zvýšení maximálního limitu ceny dálničních známek platí od roku 2020.

Za měsíční dálniční známku zaplatí řidiči nyní 440 Kč, příští rok by se její cena měla zvýšit na 600 Kč.

Desetidenní dálniční známka stojí nyní 310 Kč a plánuje se zvýšení její ceny na 400 Kč.

Navrhované změny v cenách dálničních známek jsou shrnuty v následující tabulce:

Typ dálniční známky Cena v roce 2020 Cena v roce 2021
Roční 1 500 Kč 2 000 Kč
Měsíční 440 Kč 600 Kč
Desetidenní 310 Kč 400 Kč

Naposledy ceny dálničních známek rostly v roce 2012, kdy roční dálniční známka vzrostla z 1 000 Kč na dnešních 1 500 Kč.

Tip: Jaké jsou ceny dálničních známek jinde v Evropě?

 

 

Daňové přiznání snadno a rychle "již" na konci roku 2020?

Ale abychom vládu pouze nekritizovali, tak od čtvrtého čtvrtletí roku 2020 se chystá spuštění online finančního úřadu.

Projekt s názvem Moje daně umožní jednání s finančními úřady stejně jednoduše a efektivně, jako je tomu například u internetového bankovnictví.

Uživatelé služby Moje daně budou mít snadný přístup do osobního daňového účtu, který je bude upozorňovat na jejich daňové povinnosti, uvidí daňový kalendář, kde bude zobrazeno, co již mají hotovo a co je čeká.

Navíc Moje daně sami vyplní již spoustu políček dopředu a nebudete muset neustále vypisovat spoustu údajů duplikovaně, jako je tomu doposud.

„Údaje zadané ve formuláři se následně automaticky vypočítají, zkontrolují a má-li poplatník přeplatek, tak dojde i k vyplnění žádosti o jeho vrácení,“ shrnuje generální ředitelka finanční správy Tatjana Richterová.

Zdroje: Ministerstvo financí, ČTK

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: DANĚ