Víte, od koho máte úvěr, pivo či pojištění? Kvíz vlastníků společnosti

09.08.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Víte, kdo vlastní známé české značky? A odkud tyto firmy pochází? Otestujte své znalosti o vlastnících našich bank, pivovarů, obchodních řetězců, novin a pojišťoven

Časy, kdy všechno bylo všech (státu), jsou ta tam a v současné době vládne trhu soukromé vlastnictví. Zkuste si v kvízu, zda znáte vlastníky českých firem a pokud náhodou nebudete znát odpovědi, projděte si naše články:

České již dávno není české

České, tradiční či lokální, to jsou názvy, které se snaží vlákat do přízně zákazníků, ale většinou se jedná o produkty vlastněné zahraničním kapitálem. Zahraniční společnosti nakoupili české společnosti v rámci privatizace či v divokých devadesátých letech. Řada velkých hráčů na českém trhu je vlastněna také českými miliardáři Kellnerem, Babišem, Křetinským a dalšími (viz. trh s novinami). Ti se dokázali dostat mezi nejbohatší lidi světa a jejich holdingy operují po celé střední a východní Evropě a třeba i PPF je výrazným světovým hráčem.

Navíc i nová vlna českých podnikatelů (většinou IT, e-shopy atp.) se dokáže na zahraničních trzích uplatnit a české společnosti umí reagovat na potřeby dnešních zákazníků (doručování zásilek, on-line služby, doprava).

Nicméně i třicet let po revoluci jsou v Česku stále ještě esence doby minulé a divokých devadesátých let (převážně v politice) znát a zdá se, že se s pohrobky socialistického myšlení budeme potkávat ještě dlouho.

Kdo vlastní české značky?

Škoda, Pilsner Urquel či Opavia jsou české tradiční zavedené značky, které dokázaly přežít mnoho změn, některé z nich se stávají globálními značkami a mají zákazníky po celém světě. Kdo tedy vlastní zavedené české značky?


Znáte vlastníky českých značek?

Jak dobře se orientujete ve vlastnících tradičních českých značek a společností? Jsou opravdu společnosti označeny jako České české?

Víte, kdo vlastní náš největší pivovar Plzeňský prazdroj?

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU