Vymahači to na nás zkouší

03.09.2019 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Vymahačské společnosti mají své metody, jak dostat z lidí peníze. A hlavně to platí o těch nešťastnících, kteří své dluhy spláceli se zpožděním, nebo vůbec. A i když jste už „čistí“ a máte vše zaplaceno, upomínky chodí dál. Nenaleťte jim!

„Převzali jsme pohledávky našeho nového klienta Zaplaťkrví s.r.o. Při jejich kontrole jsme zjistili, že jste neuhradila 3650,- Kč. Žádáme Vás, abyste tak neprodleně učinila a vyhnula se soudnímu sporu, který byste prohrála, a navíc byste musela uhradit nejen dlužnou částku, ale také náklady na soud a advokátní kancelář, příp. také na exekutora. Dlužná částka by se proto několikanásobně zvýšila. Úhradou se také vyhnete veřejnému zápisu do databáze dlužníků, který je k dispozici všem společnostem, které posuzují likviditu potencionálních klientů, kteří žádají např. o půjčku. Prosím, vyhněte se těmto nepříjemnostem a zaplaťte. Termín splatnosti je v den doručení tohoto dopisu. S pozdravem Vydřiduch a syn, spol s.r.o.“

Dopis podobného znění obdrželo víc lidí, kteří si někdy v minulosti půjčili peníze od společnosti, jež provozovala nebankovní půjčky. Co na tom, že vše splatili a že je dluh starší tří let, takže i kdyby existoval, byl by promlčen? Za zkoušku to přece stojí a labilnější jedinci se třeba leknou a zaplatí.

Jak se bránit falešným vymahačům

Zdroj: Pixabay

Šlo to rychle

Paní Bára je samoživitelka, stará se o desetiletého syna. Exmanžel jí sice alimenty platí, ale ona byla delší dobu bez práce, závislá na příspěvcích státu. Stalo se to asi před pěti lety. Vytočila telefonní číslo společnosti poskytující nebankovní půjčky. Šlo to rychle – na webu vyplnila své nacionále, zavázala se platit, i když úrok nebyl malý, ale částky poměrně nízké. Ze společnosti jí zavolali, aby se ujistili, že je to opravdu ona. Několik hodin si pak vzali na další kontrolu její identity a finančních možností. Pak jí přišla SMS zpráva, že její půjčka byla schválena. Na jejím účtu se v řádu hodin ocitlo 10 000 Kč.

Paní Bára řádně splácela. Jedenkrát měla zdržení, protože byla se synem v nemocnici a hlavu měla plnou jiných starostí. Společnost, která ji půjčka poskytla, jí okamžitě poslala upozornění mailem a poštou, ve které ji velmi neomaleně žádala o vyrovnání splatné částky a vyhrožovala mimo jiné taky exekucí. Polekaná Bára rychle dluh vyrovnala. Za několik měsíců si našla místo, začala vydělávat, a nakonec se po dohodě se společností zaplatila celý dluh i s „penále“ za dřívější splacení.

Pak přišla omluva

Asi po čtyřech letech dostala paní Bára e--mail a také dopis (nebyl doporučený), ve kterém ji společnost specializující se na vymáhání pohledávek, upozorňuje, že ještě nezaplatila3650 Kč z částky 10 000 Kč, kterou si před časem půjčila.

„Nejprve jsem byla dost vyděšená, protože podobné upomínky nemám od doby, co mi hrozili exekucí, ráda. Po chvilce paniky jsem ale zase začala přemýšlet a uvědomila jsem si, že přece žádné dluhy nemám. Ptala jsem se známých, co by bylo nejlepší udělat. Říkali, ať to nechám být, že to jen zkoušejí. Lidé se slabšími nervy zaplatí, protože dluhy nechce mít nikdo. Je to jen psychologický tlak,“ popsala Bára. Neudělala tedy nic.

Asi po měsíci přišel paní Báře mail tohoto znění:

Vážená paní / Vážený pane, v nedávné době jsme Vás kontaktovali ve věci vymožení dlužné částky vůči věřiteli Zaplaťkrví s.r.o. Dovolujeme si Vás informovat, že Váš případ se dostal do naší správy nedopatřením. Správu případu jsme neprodleně po tomto zjištění ukončili a veškerou předchozí komunikaci z naší strany proto považujte za bezpředmětnou.

Přijměte, prosím, naši omluvu za způsobené nepříjemnosti.

Otázkou zůstává, jestli by případně poslané peníze vrátili. Jich samotných se ptát ani nemusíme, odpověď známe předem.

 

Pevnost nervů

Brněnská advokátka Jana Hálová říká, že se s podobným přístupem již setkala. „Tyto společnosti zkouší pevnost nervů bývalých dlužníků. Vědí, že je dřív tížilo svědomí, dokonce museli platit něco navíc, protože jejich splátky měly zpoždění. A tak to zkusí. V uvedeném případě je ještě třeba zdůraznit, že i kdyby suma byla skutečně dluhem, pak by byla starší tří let, což je promlčecí doba, po které dluh zaniká,“ vysvětluje doktorka Hálová. Podle ní je částka 3650 Kč bagatelní a rozhodně by kvůli ní nebyl zabavován nějaký nemovitý majetek.

„Právnická osoba by asi zvolila účetní operaci - odepisování, nebo by to předala jako součást souboru pohledávek nějaké vymahačské firmě. Fyzická osoba by možná do rizika šla. Ovšem to by znamenalo náklady na návrh na vydání platebního rozkazu – soudní poplatek, tedy 4 % z žalované jistiny dluhu, tj. z dlužné částky bez úroků a smluvních pokut, minimálně však 400 Kč a odměna advokáta za návrh nejméně 3 600 Kč. Minimálně tedy 4 000 Kč. Jsme tedy na vyšší částce, než je neuhrazená suma, takže by si to asi každý rozmyslel,“ uzavírá advokátka.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY