Co je dobré vědět o zkráceném úvazku v 10 bodech?

13.09.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Obliba práce na zkrácený úvazek stoupá. Pro rodiče s malými dětmi je to možnost, jak zvládnout kariéru a péči o děti. Atraktivní je i pro zkušené zaměstnance v důchodovém věku nebo studenty. S čím počítat při práci na zkrácený úvazek?

Nabídka práce na zkrácený úvazek v Česku stále výrazně zaostává za nabídkou v západoevropských zemích, přesto pracuje rok od roku více lidí na zkrácený úvazek. Nejvýkonnější jsou spokojení zaměstnanci, přičemž pro některé zaměstnance je možnost pracovat na zkrácený úvazek z různých důvodů velmi důležitá.

1. Dopočet zdravotního pojištění

Zdravotní pojišťovna musí za každého zaměstnance obdržet v roce 2019 minimálně 1 803 Kč, přičemž zaměstnavatel platí na zdravotním pojištění vždy 9 %. Zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek s hrubou mzdou nižší než 13 350 Kč, kteří nejsou státními pojištěnci, zaplatí na zdravotním pojištění více než standardních 4,5 %, neboť je jim zaměstnavatelem sražen dopočet do částky 1 803 Kč.

2. Vyřešen pojistný vztah

Zaměstnancům pracujících na zkrácený úvazek je vždy odvedeno z hrubé mzdy zdravotní pojištění, proto mají vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny. V registru pojištěnců jsou vedeni jako zaměstnanci.

Zkrácený úvazek: pojištění, dovolená, důchod, nemocenská, daně

Zdroj: Shutterstock

3. Odpracovaná doba se hodnotí pro důchod

Měsíční částka starobního důchodu závisí na výši příjmů v rozhodném období a získané době pojištění. Každý měsíc odpracovaný na zkrácený úvazek se započítává pro důchodové účely v plném rozsahu, stejně jako zaměstnancům pracujícím na plný úvazek. Výši důchodu však ovlivňují i příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, které jsou většinou u zkráceného úvazku nižší než u plného úvazku.

4. Nelze pracovat v předčasném důchodu

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem podléhající platbě sociálního pojištění. Ze zkráceného úvazku se sociální pojištění vždy platí, proto předčasní důchodci nemohou na zkrácený úvazek pracovat. Možností je pouze práce na některou z pracovních dohod s hrubou odměnou do limitu.

5. Vzniká nárok na dovolenou

Zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek mají nárok na roční dovolenou ve stejném rozsahu jako zaměstnanci pracující na plný úvazek. Např. při práci 4 hodiny denně je však následně náhrada za dovolenou proplacena právě za tyto čtyři hodiny.

6. Náleží nemocenské dávky

Z hrubé mzdy ze zkráceného úvazku je odvedeno sociální pojištění, proto vzniká i nárok na nemocenské dávky (mateřskou, otcovskou, nemocenskou, ošetřovné).

7. Pracovní poměr nelze hned ukončit

Pracovní poměr musí být vždy ukončen v souladu se zákoníkem práce. V případě podání výpovědi zaměstnancem nebo zaměstnavatelem platí zákonná dvouměsíční výpovědní lhůta i při práci na zkrácený úvazek. Ihned ukončit pracovní poměr je možné pouze na základě vzájemné dohody.

8. Náleží daňové slevy a daňové odpočty

Práce na zkrácený úvazek neomezuje v uplatnění daňových slev a daňových odpočtů při výpočtu daňové povinnosti. Např. zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek mají nárok na nekrácenou roční daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč (2 070 Kč měsíčně).

 

9. Lze pracovat pro více zaměstnavatelů současně

Na základě práce na zkrácený úvazek je možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně. Daňové slevy, na které je nárok, je možné uplatňovat pouze u jednoho zaměstnavatele, u kterého je podepsáno prohlášení k dani (tzv. růžový papír). Prohlášení k dani není možné podepsat u dvou zaměstnavatelů současně.

10. Ochranná lhůta

Při skončení zaměstnání jsou i zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek chráněni ochrannou lhůtou. Pro nárok na nemocenskou je stanovena 7denní ochranná lhůta, pro peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) je stanovena 180denní ochranná lhůta.


Čtěte také:

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 15 krát