Analytici: Inflace zůstane poměrně vysoká do konce letoška

10.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Dnešní údaje ukazují, že inflace zůstane blízko hranice tří procent i ve zbytku letošního roku, vyplývá z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Poměrně silný by měl být růst spotřebitelských cen i na počátku příštího roku v souvislosti s plánovaným zvýšením spotřebních daní. Následně by ale kvůli zpomalování ekonomiky a tím i pomalejšímu růstu mezd měla inflace postupně klesat, uvedli ekonomové.

Spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly stejně jako v červenci o 2,9 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad. Ceny vzhůru opět tlačily vyšší náklady za bydlení jako nájemné nebo vodné a stočné a dražší potraviny a nealkoholické nápoje. Naopak levnější byly oděvy a pohonné hmoty. Proti červenci byly spotřebitelské ceny vyšší o 0,1 procenta. Ovlivnilo to zdražení alkoholu, tabáku a bydlení.

\"Inflační tlaky v české ekonomice nejspíše hned tak nepoleví. Nic nenasvědčuje, že by polevilo napětí na realitním trhu, stejně jako nepolevil tlak na růst cen energií. Inflace se proto může dál držet v blízkosti tří procent, a to až do konce letošního roku. Na začátku příštího roku navíc spotřebitelské ceny ovlivní vyšší daně u alkoholu a cigaret,\" uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.

Významně nad dvěma procenty se spotřebitelská inflace udrží v nadcházejících měsících a i podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka. \"Hlavními zdroji spotřebitelské inflace zůstanou vyšší náklady spojené s bydlením včetně energií a potravin, což jsou z pohledu spotřebitelů velice citlivě vnímané položky. A to je také hlavní důvod toho, proč řada domácností pociťuje inflaci výše, než je oficiální číslo Českého statistického úřadu,\" uvedl.

Růst cen v dalších čtvrtletích bude podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky tlumit nízká inflace v zahraničí, přísnější měnová politika ČNB, zpomalování ekonomiky a nižší růst mezd. \"Na počátku příštího roku bude růst cen ovlivněn administrativním zvýšením spotřební daně na alkohol a tabák. Souhrnný dopad těchto změn odhadujeme na zhruba půl procentního bodu,\" upozornil.

\"Slabší růst světové ekonomiky povede i ke zpomalení růstu HDP České republiky a následně se zmírní i inflace. K viditelnějšímu zmírnění inflace v české ekonomice ale zřejmě doje až v průběhu roku 2020,\" uvedl i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. V závěrečné třetině letošního roku může podle něj inflace atakovat tříprocentní hranici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK